Светът е свидетел на златна треска за нови проекти за

...
Светът е свидетел на златна треска за нови проекти за
Коментари Харесай

Войната в Украйна e златнатта треска за изкопаемите горива

Светът е очевидец на " златна тресчица " за нови планове за изкопаеми горива, разяснява Би Би Си.

Рязкото повишаване на цените на силата, провокирано от военното навлизане на Русия в Украйна, докара до нови вложения в петрол и газ.

В отчета на Climate Action Tracker (CAT) се споделя, че светът рискува да се окаже в " необратимо стопляне ".

Съществува необятен консенсус, че излъчванията на газове, създавани от изкопаеми горива, би трябвало да бъдат фрапантно понижени до 2030 година
 В Екологичен потенциал упорстват за цялостно ембарго на съветски петрол, въглища, нуклеарно гориво и газ
В Екологичен потенциал упорстват за цялостно ембарго на съветски петрол, въглища, нуклеарно гориво и газ

Призовава се за изключване на Русия от Г-20, СПЧ на Организация на обединените нации, Интерпол, Световната комерсиална организация, ЮНЕСКО и други

Това се счита за единствения път, който ще задържи покачването на световната температура до 1,5 градуса и ще избегне най-вредните последствия от изменението на климата.

" Изглежда, че има същинска златна тресчица за нова инфраструктура за изкопаеми горива ", споделя професор Никлас Хьоне от института NewClimate, сътрудник на CAT, пред BBC News.

" Предполага се, че това оказва помощ за краткосрочното доставяне с сила, само че новата инфраструктура, откакто бъде построена, ще съществува десетилетия и несъмнено ще пропуснем задачите за климата ", сподели той.

Руски газ

Докладът се появява в миг, когато дипломатите се срещат на конференцията на Организация на обединените нации в Бон за изменението на климата на фона на нови терзания за енергийната сигурност.

Пратеникът на Съединени американски щати по въпросите на изменението на климата Джон Кери предизвести в изявление за Би Би Си преди конференцията, че войната в Украйна не би трябвало да се употребява като опрощение за удължение на световната взаимозависимост от въглищата. Той разкритикува редица огромни страни, че не извършват обещанията, които дадоха на срещата на върха за климата COP26 през 2021 година
 Русия е нараснала с съвсем 25% приходите си от петрол и газ
Русия е нараснала с съвсем 25% приходите си от петрол и газ

Предишният връх е бил през октомври 2021 година

От началото на войната в Украйна множеството западни страни се стремят да понижат или изцяло да спрат да купуват съветски изкопаеми горива.

Много от тях оповестиха по-амбициозни цели за прекосяване към възобновими енергийни източници като вятърна и слънчева сила, като в същото време търсят и неруски източници на газ и нефт.

Според Climate Action Tracker (CAT) сега се разполагат нови уреди за полутечен природен газ (LNG) в Германия, Италия, Гърция, Нидерландия и Канада. Съединени американски щати, Катар, Египет и Алжир са подписали съглашения за експорт на полутечен природен газ за разнообразни елементи на Европейски Съюз, а в Западна Африка се съживяват газови планове.

" Необратимо стопляне "

" Ако всички тези проекти се осъществят, те или ще се трансфорат в големи невъзвръщаеми активи, или ще вкарат света в необратимо стопляне ", се споделя в отчета.

Учените от Организация на обединените нации са определили някои събития, като топенето на огромни ледени покривки или безконечната заледеност, които могат да подействат като " сериозни точки ", отприщващи в допълнение ускорено изменение на климата.
 Руският газ и петрол не престават да разделят Европейски Съюз
Руският газ и петрол не престават да разделят Европейски Съюз

Основен проблем за Общността

Плановете на Европейски Съюз да се откаже от потреблението на съветски изкопаеми горива и да премине към възобновими енергийни източници са подложени на критика за това, че продължава да финансира инфраструктура за изкопаеми горива.

Като част от така наречен " REpowerEU " са планувани до 12 милиарда евро за газопроводи и уреди за импорт на полутечен природен газ (LNG), което съгласно Европейската комисия е кратковременен ход за обезпечаване на енергийните доставки, до момента в който се построи потенциал за възобновими източници .

Газовото находище Jackdaw

Миналата седмица регулаторните органи в Обединеното кралство утвърдиха създаването на газово находище в Северно море, източно от Абърдийн, което има капацитет да създава 6,5% от английския рандеман на газ. Първоначално предложенията на Shell за находището Jackdaw бяха отхвърлени по екологични аргументи през октомври предходната година, а утвърждението пристигна в миг, когато държавното управление на Обединеното кралство се стреми да усили локалния рандеман на сила.

Нека да добиваме повече от нужния ни газ от английски води, с цел да защитим енергийната сигурност, считат на Острова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР