Светът е притаил дъх в очакване как ще се развие

...
Светът е притаил дъх в очакване как ще се развие
Коментари Харесай

Какво да очакваме на пазара на имоти у нас, ако войната в Израел продължи да ескалира?

Светът е притаил мирис в очакване по какъв начин ще се развие кофнликтът на територията на Израел. След ескалацията на руско-украинската война на 24 февруари предходната година, през днешния ден сме свидетели на палестинско-израелска война, която стартира преди две седмици.
Прочетете още
Военното нахлуване на Русия над Украйна докара до съществени стопански последици за цяла Европа, а и за останалия свят. 

При разпалване на войната в Украйна всички станахме очевидци на рекордното нарастване на цените на строителните материали, защото се оказа, че огромна част от арматурното желязо в България, се внася точно от наранена от спора страна. Мерките против Русия пък доведоха до повишаване на цените на горивата. Преди това пандемията и ограниченията, свързани с локдаун, пък подвигнаха рекордно цените и на други съществени артикули за потребителите, забавиха и безусловно стопираха редица големи производства в целия свят, покачиха цените на дървения материал, на желязото, на химическите артикули, на горивата. 

Затова през днешния ден ни е изцяло ясно, че войната в Израел може евентуално да повлияе на потребителските цени на хиляди километри от епицентъра на военни дейсрвия. Не единствено поради спирания на веригата за доставки, само че и поради нарастването на цената на петрола. 

„ Повишеното напрежение и евентуалните спирания на доставките в Близкия изток може да доведат до повишаване на цените на суровия нефт. Това може да има последствия за непрекия импорт в Малайзия, защото по-високите транспортни разноски ще бъдат трансферирани на потребителите. Въпреки че някои нараствания на цените може да са краткотрайни, в случай че войната продължи или ескалира, това може да докара до по-продължителни спирания във веригите за доставки и по-високи разноски, евентуално повлияващи върху потребителските цени в дълготраен проект “, сподели единствено преди дни професорът по стопанска система в университета Монаш Ниаз Асадула.

Тук въпросът е каква е зависимостта на страните в Европа от суровия нефт на Израел. И за всички е ясно, че единственото, което може да се направи за минимализиране на евентуалното икономическо влияние върху локалните пазари, е страните да проучат диверсификацията на своите източници на импорт и да понижи зависимостта си от страни, директно наранени от военните спорове.

Проблемът е, че траекторията на палестинско-израелската война може индиректно да има отражение върху геополитическия пейзаж в цяла Югоизточна Азия. И в този смисъл да наруши изцяло веригата за доставки. 

За интервала от януари до август 2023 година България е внесла артикули от Израел на стойност 172,2 млн. лв., което е растеж със 120% по отношение на същия интервал на предходната година. Изнесли сме към страната артикули за 298.6 млн. лв.. 

Именно поради това икономистите изследват интензивно неизбежните стопански последствия от войната в Израел, изключително въздействието й върху разноските за гориво и електрическа енергия.

Например, неотдавнашното изказване на кипърския министъра на енергетиката Георгиос Папанастасиу даде да се разбере, че би трябвало да се подготвим за покачващите се цени, като стартираме от горивата, засягайки както сметките за гориво, по този начин и за електричество. И това касае целия европейскио свят. 

Икономистите акцентират, че отрицателните резултати от тези развития са директно свързани с интензитета и продължителността на спора. Ситуацията остава динамична и се следи от близко. Въпреки че е прекомерно рано да се вършат дефинитивни изводи, мащабът на въздействието, както в района на Израел, по този начин и в международен мащаб, значително ще зависи от продължителността на тези продължаващи спорове.

Вече сме очевидци по какъв начин спорът докара до повишение на цените на петрола. Само за последния ден цените на петрола скочиха с близо 2 на 100, откакто беше регистриран по-голям от упования спад на американските ресурси, а това възобнови опасения за сигурността на доставките поради задълбочаването на спора в Близкия изток. Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се повишиха с 1,62 $ или 1,8 на 100 до 91,49 $ за барел.

Продължителната неустановеност и неустойчивост може да увеличи цените и инфлацията. Глобалното икономическо закъснение заради възходящите лихвени проценти към този момент е явно и всевъзможни събития, причиняващи разстройства на пазара, свързани с лихвените проценти, биха могли в допълнение да забавят пазара и да изострят инфлацията.

Това значително визира пазара на парцели, който е директно обвързано с няколко фактора - цена на строителството, респективно на строителни материали, цена на труда на служащите в сектора, лихвени банкови условия, както и покупателната дарба на популацията. 

След като войната може да окаже въздействие върху международните цени на суровините, изключително в енергийния бранш, това следва да се отрази на цените във всички браншове, изключително тези, които разчитат на импорт. Следователно може да се чака повишаване на цените на строителството, а от там и на парцелите у нас. 

В резюме, войната в Израел към този момент оказва въздействие върху стопанската система, с възходящи цени на силата и евентуални последствия за търговскията в района. Ситуацията остава нестабилна и това прави мъчно очертаването на икономическите и геополитически трендове. Всичко зависи и от това какъв брой дълго ще продължи спора. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР