Светът е приковал очи в Русия, където вече тече Световното

...
Светът е приковал очи в Русия, където вече тече Световното
Коментари Харесай

4 модерни технологии, които ще видим на Световното по футбол

Светът е приковал очи в Русия, където към този момент тече Световното състезание по футбол. Там обаче няма да забележим единствено виртуозни спортни трикове, а и софтуерни нововъведения.

Ето какви нови технологии ще забележим на Мондиала:

4K UHD Video и VR

Световните шампионати постоянно са били мястото за всеобщия дебют на нови технологии. Например 4K телевизия онлайн. Такава имаше и на Световното в Бразилия преди 4 години, само че единствено тестова за някои мачове. Сега всички мачове ще се излъчват и по този метод. Достъпът до това видео обаче зависи от самите малките екрани.

Друга оригиналност е и VR. Във Англия телевизия Военновъздушни сили ще излъчва VR от стадионите. Идеята е, че фенът ще има възприятието, че гледа мача от първокласните ложи на стадиона. Това лъчение ще е тестово.

Електронни системи за играчите и положението им

Другата огромна оригиналност на това Световно са EPTS (Electronic Performance and Tracking Systems). Това е система, която ще дава на треньорите достъп до статистиката на мача в действително време дружно с данни за представянето на футболистите и видео клипове.

Всеки тим ще има по 3 таблета – за треньора, за анализатор в публиката и медицинския екип. Видеото от играта ще се демонстрира с 30 секунди закъснение, дружно и с останалите данни. Използват се камери и датчици, които самите футболисти ще носят по време на игра.

5G в Русия

Рано е да се приказва за 5G мрежи, изключително, в случай, че няма устройства, които да ги употребяват. Въпреки това формалните оператори на Световното в Русия – TMS и Megafon, ще употребяват форума, с цел да тестват технологията. През нея ще минава част от информацията и видео потокът. Инсталира се и доста от оборудването на 5G мрежите на над 40 места в 7 от 11-те градове, в които ще има мачове.

VAR

Video Assisted Referees (VAR) са технология, която сама по себе си не е иновация и дори е необичайно, че към момента не се употребява. Тя е напълно елементарна – реферите да имат право да гледат видео повторения на противоречиви обстановки и да преценят дали са отсъдили вярно или би трябвало да поправят решението си. VAR се тества от много време и резултатите са противоречиви. Въпреки това ФИФА реши да приложи технологията за всички мачове. Ще има и зала с трима асистент-съдии, които ще гледат повторенията и ще оказват помощ за взимане на решение.

Източник: digital.bg

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР