Светът е по-горещ днес, отколкото в който и да било

...
Светът е по-горещ днес, отколкото в който и да било
Коментари Харесай

За една четвърт от населението на Земята 2021 г. е била рекордно гореща

Светът е по-горещ през днешния ден, в сравнение с в който и да било миг от миналите 2000 години, а за една четвърт от популацията на Земята миналата година е била най-горещата.

Това няколко нови годишни разбора, измежду които и един на американската галактическа организация НАСА и Националната атмосферна и океанографска администрация.

При световна температура 1.1 градуса над доиндустриалните равнища предходната година е била шестата най-гореща, откогато има измервания. " Науката не оставя място за подозрение: климатичните промени са екзистенциалната опасност на времето ни, " споделя Бил Нелсън, админ на НАСА. Нелсън сподели, че 8 от 10 най-горещи години в историята са били през миналото десетилетие, английският " Гардиън ".

Рекорди са измерени в Африка, Южна Азия и елементи от Южна Америка. Продължава да понижава равнището на арктическия лед, а в океаните се натрупва от ден на ден топлота (поредна рекордна година). Специално измененията в Арктика, която се затопля три пъти по-бързо от междинното на световно равнище, ще се отразят мощно за покачването на морското ниво.

"Каквото стане в Арктика, не остава в Арктика. "
Гавин Шмид,
шеф, Goddard Institute for Space Studies, НАСА

Фактът, че миналата година е по-малко гореща от миналата, частично е обвързван с явлението Ла Ниня, което охлажда водите на Тихия океан. За учените резултатите от 2021 година (независимо че не е най-горещата, за разлика от рекордната 2020-а) са още едно доказателство, че дълготрайното стопляне се свързва с човешката активност, изкопаемите горива и обезлесяването. Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е в този момент на равнища, каквито не са виждани на земята в последните 4 млн. години, написа още " Гардиън ".

Освен това предишният юли остава най-горещият в историята. Общо 1.8 милиарда души или съвсем четвърт от популацията живеят в страни, където е регистрирана най-горещата година в света, сочи обособен разбор, направен от Berkeley Earth. В листата са 25 страни, измежду които Китай, Нигерия и Иран.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР