Светът е пълен с всякакви чудеса на природата. За да

...
Светът е пълен с всякакви чудеса на природата. За да
Коментари Харесай

Най-странните растения на света

Светът е цялостен с всевъзможни чудеса на природата. За да ги забележим с очите си, би трябвало да обиколим огромна част от земното кълбо, тъй като те са разпръснати по него и удивляват със своите форми, величина и цветове. Ето някои от тях.

Рафлезия арнолди

Това е паразитно и хищно растение, което има най-големия цвят на света. Той е единствено един на брой, доближава диаметър повече от един метър и тегло от 10-15 кг . Около него не се виждат нито разклонения, нито корени.

Цветът му е оранжево-кафеникав, затрупан с по-светли петна, а повърхността му прилича кадифе на досег. Това растение е извънредно рядко и можем да го забележим единствено в тропическите гори на остров Борнео и на индонезийския остров Суматра.
 Снимка 433292

Титан Арум

Цялото име на това знамение на природата е Amorphophallus titanum, само че е познато повече като най-миризливото цвете в света. То е едно от най-големите цъфтящи в света, а цъфтежът е едвам един път на четири години.

Височината на Титан Арум е над три метра и половина и може да доближи тегло от 70-80 кг. Освен с размерите си, растението е известно и поради миризмата, която излъчва. Неприятната миризма, която излъчва, мнозина съпоставят с тази на мърша.

Растението също се намира в естествената си среда в горите на Суматра. Култивирано е и в някои ботанически градини по света, където можем да го забележим.
 Снимка 433302

Аристолохия грандифлора

Растението е по-познато като " цвете-пеликан ". Дължината на цветовете е сред 20 и 60 сантиметра, а формата им прилича човката на пеликан.

Това цвете също излъчва неприятна миризма на гниещо месо, с която притегля инсекти, които да го опрашват. След като се отворят, цветовете устоят едвам два дни, с което се поставя край и на " аромата ".

Аристолохия грандифлора се среща най-често в Централна Америка и на Карибските острови, само че е култивирано и в ботанически градини.
 Снимка 433303

Хиднора Африкана

Паразитно растение, което се прикрепя към други, с цел да се храни от тях. Освен това, то излъчва същата неприятна миризма, която споменахме и при предходните растения.

По-голямата част от растението е подземен, а на повърхността се вижда единствено огромен, меснат цвят . Въпреки че е по-добре да не припарваме до него поради ужасната миризма, от това растения се вършат лекове за разнообразни болести. Среща се най-много в Южна Африка.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Weird & Wacky Plants ™ (@weirdandwackyplants) на Яну 3, 2019 в 9:01 PST

Страпелия грандифлора

Това растения е познато повече като кактус морска звезда поради формата на цветовете. Те доближават дължина 30-40 сантиметра, от време на време и повече. И като че ли няма потребност да загатваме, че излъчват много отблъскваща за нас, само че привлекателна за насекомите миризма. Страпелия грандифлора се среща най-често в Южна Америка, написа Daily Mail.
 Снимка 433328

Литопси

" Живите камъчета " се срещат в разнообразни разновидности и са едни от най-любопитните типове сукуленти. Със своя външен тип растението елементарно се слива с същинските камъни и по този начин се защищава от опцията да бъде изядено от животни.
 Снимка 433332

Най-интересните типове се срещат в Африка, само че и у нас можем да си купим тяхна вариация, която да отглеждаме в домашни условия.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР