Светът е пълен с удивителни истории, които често се забравят

...
Светът е пълен с удивителни истории, които често се забравят
Коментари Харесай

Чували ли сте за тези случайни исторически факти

Светът е цялостен с удивителни истории, които постоянно се не помнят или подценяват в часовете по история.

А има толкоз доста забавни и инцидентни исторически обстоятелства, за които евентуално в никакъв случай не сте чували.

Ето няколко такива:

Бетовен употребява железен кол, с цел да усети музикалните трептения
Когато немският композитор Лудвиг ван Бетовен е на четиридесетте, той е изцяло ням. И с цел да продължи с музиката, той открива, че в случай че стисне железен кол сред зъбите си и го прикрепи към пианото, може да разграничи слаби трептения.

Британските танкове са оборудвани със уреди за подготвяне на чай

От 1945 година всички английски танкове имат особено място за подготвяне на чай. По този метод бойците не би трябвало да напущат танка, с цел да затоплят вода и понижава рискът да бъдат хванати от врага.



Александър Флеминг изобретил пеницилина инцидентно
Когато шотландският биолог Александър Флеминг отпътува за почивка през 1928 година, той не помни да почисти вярно едно от блюдата на петри (стъклен съд за лабораторни цели). Когато се връща, вижда плесен върху него и взема решение, че е попречил на бактериите да се развиват. Той схваща, че мухълът има антибактериални свойства, като по този метод открива пеницилина.

Преди на дамите е неразрешено да пушат обществено в Ню Йорк
През 1908 година Кейти Мълкахи е задържана за запалване на цигара. Тя става жертва на най-новия закон на Ню Йорк - краткотрайна разпоредба, която не разрешава единствено на дамите да пушат на обществени места. Тогава тя е санкционирана с 5 щатски $.



Ърнест Хемингуей оцелява при две самолетни произшествия в границите на два дни
През 1954 година Ърнест Хемингуей и брачната половинка му Мери Уелш претърпяват пагубно пътешестване, което води до две самолетни произшествия. Те стартират обиколка на забележителностите в Уганда, когато първият им аероплан се разрушава и би трябвало да прекарат нощта в джунглата. На идващия ден те се качват на избавителен аероплан, който също се разрушава и възпламенява. За благополучие, те се отървават без щета.

Наклонената кула в Пиза в никакъв случай не е била изправена
Известна със своя надолнище, италианската кула е издигната през 12 век. Когато стартира строителството на втория етаж, кулата стартира да се накланя заради нестабилния терен.

Оксфордският университет е по-стар от Ацтекската империя
Университетът за първи път отваря порти за студенти през 1096 година, до момента в който империята на ацтеките се счита, че е зародила в град Теночтитлан (днешен Мексико Сити) през 1325 година

Александър Велики е инцидентно заровен жив
Когато Александър Велики умира във Вавилон през 323 година прочие н. е., тялото му не стартира да демонстрира признаци на разложение в продължение на шест дни. Но през днешния ден учени допускат, че той, в действителност, не е бил мъртъв, а е страдал от неврологично разстройство, наречено Синдром на Гилен-Баре. Те имат вяра, че той, в действителност, е бил неподвижен и душевен съзнателен.



Распутин оцелява при доста опити за ликвидиране
Руски мистик и другар на цар Николай II, Распутин оцелява, като е тровен, прострелван и намушкван доста пъти, преди да бъде удавен в река Волга.

Олимпийските игри организират надпревари по изобразително изкуство
От 1912 до 1948 година се дават медали за литература, архитектура, статуя, живопис и музика. Създаденото изкуство би трябвало да бъде с олимпийска тема.

Кетчупът е продаван през 1830 година като лекарство
През 1834 година кетчупът е продаван като лек за смутен корем от доктор от Охайо на име Джон Кук. Едва в края на 19 век се трансформира в известна фалшификация, написа profit.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР