Светът е на ръба на нов недостиг на чипове памет,

...
Светът е на ръба на нов недостиг на чипове памет,
Коментари Харесай

Идва ли краят на ултра евтините SSD

Светът е на ръба на нов дефицит на чипове памет, скокът на цените е неминуем

Предстоящото повишаване на цените на SSD е мотив за надграждане на системите за предпазване (снимка: CC0 Public Domain)

Цените на SSD устройствата от всевъзможен размер и форм-фактор може скоро да стартират да порастват. Причината за това ще бъде дефицитът на чипове с флаш памет, т.е. има всички шансове обстановката от 2020 и 2021 година да се повтори. Сега SSD-тата са доста евтини – в някои случаи даже колкото стандартните твърди дискове с сходен потенциал.

Глобалният пазар на твърдотелни (полупроводникови) дискове е пред ново разклащане – след няколко тримесечия на бърз спад на цените, новите SSD устройства може да стартират да нарастват, заради евентуален дефицит на чипове с флаш памет. За този проблем сигнализира Phison, производител на контролери за чипове с памет, употребявани в твърдотелните дискове.

Връщане към схемите на предплащане

На хоризонта се задава дефицит на материали, нужни за производството на NAND модули, което ще докара до тяхното повишаване и надлежно до увеличение на цените на готовите SSD дискове. Phison е заставен да се върне към системата за авансово заплащане за NAND модули, с цел да си подсигурява, че разполага с задоволително флаш памет за своите устройства. Компанията практикуваше сходна скица по време на дефицита от 2020 и 2021 година, само че по-късно я изостави, защото търсенето на SSD дискове спадна.

Самото предплащане, съгласно анализаторите от софтуерния портал Tom’s Hardware, ще докара до увеличение на цената на NAND чиповете, а дефицитът ще предизвика в допълнение повишаване, което евентуално ще докара до доста забележителен скок в цените на SSD дисковете.

Защо са толкоз евтини SSD-тата

През 2020 и 2021 година дефицитът на флаш памет и други чипове беше събитие в световен мащаб – заради насилственото прекосяване на десетки милиони хора към работа от у дома, те се нуждаеха от нови компютри и външни дискове, а защото доста заводи стопираха работа на фона на локдауни, производството не можеше да обезпечи нужните размери за пазара. Резултатът беше недостиг на чипове и високи цени.

През 2022 година обстановката се усъвършенства доста, в това число заради внезапния спад в търсенето на компютри и обвързваното с тях съоръжение. От началото на 2023 година спадът на цените на твърдотелните дискове сложи няколко върха, тъй като индустриалните размери започнаха да надвишават търсенето и доставчиците трябваше да вършат дъмпинг, с цел да продадат своите артикули.

Твърде доста отрицателни фактори

Очевидно нарастването на цените на SSD не може да бъде избегнато в обозримо бъдеще, защото евентуалният дефицит на съставни елементи за производството на флаш памети не е единственото нещо, което се случва на този пазар. Уморени да се борят с ниското търсене на своите артикули, производителите започнаха да понижават размерите на произвеждане, с цел да основат изкуствено, в случай че не недостиг, то най-малко баланс сред търсене и предложение.

Очакваше се това да даде първи резултати едвам при започване на 2024 година, само че всичко се случи доста по-рано – към края на третото тримесечие на 2023 година (юли-септември) цените на SSD дисковете се стабилизираха, а за някои модели даже се усилиха леко.

Ситуацията остава непроменена през четвъртото тримесечие на 2023 година, само че това може да се дължи частично на обстоятелството, че търговците на дребно се приготвят за огромните сезонни разпродажби, по-специално за Черния петък, както и за новогодишните празници, и покачват цените, тъй че по-късно да оферират на евентуалните купувачи „ отстъпка ”.

Потребителите са без конкуренция

Устройствата, основани на флаш памет, в действителност нямат почтени съперници в потребителския сегмент от пазара. SSD-тата са единственият най-благоприятен вид от позиция на скорост и надеждност както за преносими компютри, по този начин и за настолни компютри. И двата типа районен съд могат да бъдат оборудвани с елементарни твърди дискове, само че те са неведнъж по-бавни от актуалните SSD и също така въобще не са предпазени от механични въздействия. Ако изпуснете SSD и HDD на пода от една и съща височина, твърдият диск най-вероятно ще се повреди, до момента в който полупроводниковият ще продължи да работи.

В бизнес сегмента обстановката е по-различна. Тук също се следи последователно доминиране на SSD, само че твърдите дискове доста постепенно губят позициите си, защото HDD от бизнес клас се характеризират с нараснал потенциал, който SSD към момента няма. Използват се и лентови устройства, чиито модерни версии се отличават освен с нараснала надеждност, само че и с висока скорост на работа и извънреден потенциал.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР