Светът е на ръба да премине шест катастрофални за климата

...
Светът е на ръба да премине шест катастрофални за климата
Коментари Харесай

Светът е на ръба да премине шест катастрофални за климата критични точки

Светът е на ръба да премине шест пагубни за климата сериозни точки. Учените са открили, че тези опасности се усилват с всяка десета от градуса на стопляне. Настоящите темпове на стопляне ще изложат Земята на риск от прекосяване на шест рискови за климата сериозни точки, демонстрират данните на ново изследване, оповестено в Science.

Преминаването на тези прагове ще наруши действието на земните системи и ще докара до сриване на ледени покривки и загуба на коралови рифове. Научни коментатори и преди са казвали, че достигането на такава точка би било " климатична изключителна обстановка ".

Изследователите са анализирали доказателства за сериозни точки от 200 скорошни изявления при каква температура ще бъдат достигнати сериозните точки, какви въздействия ще има върху Земята, за какъв интервал от време ще се усетят въздействията. Учените са установили, че тези опасности се усилват с всяка десета от градуса на стопляне.

Според изчисленията на Climate Action Tracker дори при оптимистичен сюжет, в случай че се реализиран актуалните световни цели за климата, светът ще се затопли приблизително с 1,8 C.

Идеята за " сериозни точки за климата " е показана за първи път от Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC) към Организация на обединените нации преди две десетилетия.

Ако бъдат преминати, те биха могли да провокират забележителна смяна в метода на действие на земните системи, засягайки океаните, времето и химичните процеси, което съгласно Организация на обединените нации би могло да бъде " необратимо ".

След като сериозната точка бъде пресечена разрушаването на системата ще се самоподдържа, тъй че, съгласно учените, ще продължи даже в случай че няма по-нататъшно стопляне. Според материал на Би Би Си допреди време се е считало, че сериозната точка ще бъде премината единствено в случай че междинните световни температури се покачат с повече от 5C. Но през последните години се появяват от ден на ден доказателства, че тези прагове могат да бъдат преминати доста по-рано.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР