Светът е изправен пред перспективата за по-голямо напрежение с Китай

...
Светът е изправен пред перспективата за по-голямо напрежение с Китай
Коментари Харесай

Светът посреща с напрежение третия мандат на Си Дзинпин в Китай

Светът е изправен пред вероятността за по-голямо напрежение с Китай във връзка с търговията, сигурността и човешките права, откакто Си Дзинпин, най-могъщият водач на страната от десетилетия, се награди с още един мандат като водач на ръководещата комунистическа партия. Това написа в собствен разбор

Си стегна контрола вкъщи и се пробва да употребява икономическата тежест на Китай, с цел да усили въздействието си в чужбина. Вашингтон упрекна Пекин този месец, че се пробва да подкопае съюзите на Съединени американски щати, световната сигурност и икономическите правила. Активисти споделят, че държавното управление на Си желае да отклони рецензиите за злоупотреби и корупция, като внесе промени в определението на Организация на обединените нации за правата на индивида.

Си споделя, че „ международната система е разрушена и Китай има отговори освен това състояние “, споделя Уилям Калахан от Лондонското учебно заведение по стопанска система. „ Все повече и повече Си Дзинпин приказва за китайския жанр като повсеместен модел на международния ред, който обаче ни връща към схемата на един тип спор от времето на Студената война. “

На конгреса на Комунистическата партия, който завърши в събота, Си не даде никакви признаци за планове за смяна на тежката тактика „ нулев Коронавирус “, която разочарова обществеността в Китай и сътвори проблеми пред бизнеса и търговията. Той прикани за повече автономия в технологиите, по-бързо военно развиване и отбрана на „ главните ползи “ на Пекин в чужбина. Той разгласи, че няма промени в политиката, която обтегна връзките с Вашингтон и азиатските съседи. В неделя Си получи трети петгодишен мандат като партиен водач в нарушаване на традицията, която изискваше той да се отдръпна след 10 години. Партията назначи седемчленен ръководещ непрекъснат комитет на Си и неговите съдружници, което му дава независимост да реализира проектите си в няколко области:

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА: Си приканва за „ огромно подмладяване на китайската нация “ въз основа на съживяването на ролята на комунистическата партия като стопански, обществен и културен водач и връщане към това, което той вижда като златна епоха след революцията от 1949 година „ Прегръдката на Си с марксистко-ленинската ортодоксалност би трябвало да постави завършек на всяко надеждно и пожелателно мислене, че Китай на Си може спокойно да либерализира политиката и стопанската система си “, написа Кевин Ръд, президент на Азиатското общество и някогашен австралийски министър-председател, във Foreign Affairs. Правителството на Си хвърли в пандиза дисиденти, ускори интернет цензурата и смаза продемократичното придвижване в Хонконг. Неговата самодейност за „ обществен заем “ вкарва следене в обществото и санкции от измами до изхвърляне на боклука на погрешно място. „ Нулевия Коронавирус “, която наблюдава хора, употребяващи приложения за смарт телефони и е затвори и затваря десетки милиони в домовете им, „ е показателно за това по какъв начин Си Дзинпин желае да работи китайското общество “, сподели Калахан. „ Всички би трябвало да бъдат под непрекъснато наблюдаване и надзор “, сподели той. „ Стана доста по-авторитарен и на моменти тоталитарен “, прецизира той.

ИКОНОМИКА: До 2035 година Китайската комунистическа партия има условие икономическата продукция на човек да подхожда на „ приблизително развита страна “, сподели Си в отчет си пред конгреса. Това допуска удвояване на производството по отношение на равнищата от 2020 година, съгласно Лари Ху и Юксиао Джан от Macquarie, австралийска група за финансови разбори. Междувременно обаче ръководещата партия построява поглъщащата огромни дотации държавна промишленост и стяга контрола върху частните бизнесмени, които генерират благосъстояние и работни места. Това навежда на предизвестия, че икономическият напредък, който падна до 2,2% през първата половина на 2022 година, ще получи още удари. Икономиката е изправена пред провокации - от напрежение с Вашингтон, ограничение на достъпа на Китай до западни технологии, застаряващо население и спад в голямата промишленост за недвижими парцели. „ Ако висшето китайско управление одобри задачата съществено, може да се наложи да възприемат политическа позиция, която е по-ориентирана към икономическия напредък “, пиша тХу и Джан в своя разбор. Анализаторите ще наблюдават за сигнали и детайлности след Централната икономическа  работна конференция на партията при започване на декември.

ТЕХНОЛОГИЯ: Си даде обещание да „ построи самоувереността и силата на Китай в науката и технологиите “. Той не даде детайлности, само че по-ранните старания за понижаване на зависимостта от Запада и Япония, посредством основаване на китайски източници на възобновима сила, електрически транспортни средства, компютърни и други технологии провокираха недоволства, че Пекин нарушава уговорките си за свободна търговия, като защищава фирмите си от конкуренция. Американски чиновници се тормозят, че китайската конкуренция може да подкопае индустриалното водачество на Съединени американски щати. Китай е изправен пред възходящи ограничавания за достъп до западна технология, изключително от Съединените щати.  Американците предизвестяват, че тези технологии може да се употребява за произвеждане на оръжия. Китай построява своя лична промишленост за чипове, само че анализатори споделят, че изостава с генерации от международните водачи в тази област. Пекин наподобява не се пробва да изолира Китай, само че желае да понижи стратегическото безпокойствие, като настигне други страни, сподели Алисия Гарсия Ереро от Natixis, френска капиталова банка. Тя сподели, че това ще включва увеличени държавни вложения. „ Това ще сътвори известно напрежение “, прибавя тя.

СИГУРНОСТ: Си споделя, че „ външната и вътрешната сигурност “ са „ основата на националното подмладяване “. В тирада, в която употребява думата сигурност 26 пъти, той сподели, че Пекин ще „ работи по-бързо “, с цел да модернизира военното крило на партията - Народната освободителна войска, и „ да усъвършенства стратегическия потенциал на армията “. Китай към този момент има вторите най-големи военни разноски в света след Съединените щати и се пробва да разшири обсега си посредством създаване на балистични ракети, подводници и други технологии. Си отхвърли да отхвърли разновидността за потребление на мощ за сливане на Тайван с континента. Си също по този начин прикани за възстановяване на сигурността на доставките на сила, храни и промишлени артикули. Партията също по този начин вижда „ идеологическата сигурност “ като приоритет, което води до повече интернет цензура.

ВЪНШНА ПОЛИТИКА: Пекин от ден на ден употребява икономическия си лост и мощ като най-големите търговски оръжия за всички свои съседи като средство за въздействие в политиката и сигурността. Китай блокира вноса на австралийско вино, месо и други артикули, откакто държавното управление прикани за следствие на произхода на COVID-19. Пекин се опита несполучливо да убеди 10 държавни управления на тихоокеански острови да подпишат пакт за сигурност тази година, само че и съумя да пробие при някои. Полицаи от Соломоновите острови се образоват в Китай. Пекин желае „ система за сигурност, насочена към Китай “, споделя Калахан. „ Пекин желае да бъде международен водач. И част от това, съгласно висшето китайско управление, е да бъде водач в твърдата политика на световната сигурност. “ Китайските дипломати, в наклонност, която нарекоха  „ дипломация на воина-вълк “, са по-конфронтационни и от време на време нападателни. Този месец китайски дипломати в Манчестър, Англия, биха протестиращ, откакто го завлякоха на територията на тяхното консулство. Дипломатите „ изнесоха напред бойния дух “, сподели заместник-министърът на външните работи Ма Жаоксу. Той сподели, че дипломатическият корпус ще „ усъвършенства своите бойни умения и постоянно ще стои в челните редици на отбраната на националните ползи и националното достолепие “.

COVID-19: Си не даде никакви индикации, че тактиката на Китай за „ нулева Коронавирус “ може да бъде облекчена, макар публичното отчаяние от стигмата на рестриктивните мерки. Докато други страни облекчиха ограниченията за пътешестване, Китай се придържа към тактика, която поддържа равнищата на заразяване ниски, само че затваря огромните градове. Партийният вестник People’s Daily се опита да разсее упованията за разхлабване след края на конгреса. Стратегията „ би трябвало да бъде поддържана “, твърди изданието. Експерти по публично здраве споделят, че повече от възрастните хора би трябвало да бъдат имунизирани, преди ръководещата партия да може да облекчи рестриктивните мерки против COVID-19. Това може да отнеме месеци. Анализатори споделят, че това значи, че може да е в края на 2023 година, преди контролът да бъде омекотен.

КЛИМАТ: Си даде обещание „ самодеен и постоянен “ метод за понижаване на изменящите климата въглеродни излъчвания, само че в това време ръководещата партия усилва производството на въглища, с цел да предотврати повторението на миналогодишния дефицит на електрическа енергия и спиранията на електричеството. Служител на кабинета сподели, че производството на въглища ще нарасне до 4,6 милиарда тона през 2025 година Това би било с 12% повече от 2021 година Си сподели в тирада пред Организация на обединените нации през 2020 година, че излъчванията на Китай би трябвало да доближат своя връх през 2030 година, само че не сподели на какво равнище. Китай към този момент отделя повече въглерод от Съединените щати и други развити стопански системи взети дружно, съгласно Rhodium Group. Китай строи повече електроцентрали, работещи с въглища, което деятелите предизвестяват, че може да докара до по-високи излъчвания. Междувременно Пекин спря климатичния разговор с Вашингтон през август като възмездие за визитата на ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в проблемния Тайван.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР