Светът днес си спомня за края на Студената война. Преди

...
Светът днес си спомня за края на Студената война. Преди
Коментари Харесай

Светът отбелязва 30 години от падането на Берлинската стена

Светът през днешния ден си спомня за края на Студената война. Преди 30 години рухна нейният знак - Берлинската стена. Гигантската бариера сред Изтока и Запада, сред комунизма и капитализма съществува 28 години.

Годишнината събра в Берлин външните министри на Съединените щати и Русия. На честванията участват и президентите на тогавашните социалистически страни - Унгария, Полша, Чехия и Словакия.

В този час пред Бранденбургската врата стартира тържествената гала. Сред гостите е българският вицепремиер Екатерина Захариева, както и останалите първи дипломати на страните от Европейския съюз и министри на културата.

По-рано на възпоменателна гала в параклиса на Помирението, повдигнат покрай тогавашната Берлинска стена, канцлерът Ангела Меркел прикани Европа да брани свободата и демокрацията.
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Ценностите, на които се основава Европа - независимост, народна власт, тъждество, върховенството на закона и спазване на човешките права - не са даденост. Те би трябвало да се изживеят и да бъдат защитавани. Помня хората, които бяха убити на тази стена, тъй като търсеха независимост. Също помня 75 хилядите души, които бяха изпратени в пандиза, тъй като са се пробвали да избягат от страната. Помня и хората, потърпевши от репресии, тъй като околните им избягаха. Помня и хората, които бяха шпионирани и наказани. Още по тематиката 30 години от рухването на Берлинската стена
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР