Светът чества днес Международния ден на жената.Денят на жената е

...
Светът чества днес Международния ден на жената.Денят на жената е
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден на жената, ето какво трябва да знаете

Светът празнува през днешния ден Международния ден на дамата.

Денят на дамата е годишно събитие, което отбелязва достиженията на дамите и предизвиква напредъка в региона на правата им . Той се корени в социалистическите и работническите придвижвания в Съединени американски щати от началото на 20-и век, когато дамите се борят за по-добри условия на труд и право на глас, се споделя в обзорен материал на Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Първото записано честване е през 1911 година в Австрия, Дания, Германия и Швейцария ,

когато над един милион души се събират в поддръжка на правата на дамите.

Оттогава събитието се разраства освен по мярка, само че и по обсег. Фокусът се е разширил до въпроси, вариращи от насилието против дами до равнопоставеността на работното място.

Организацията на обединените народи постоянно е в челните редици на честванията ,

откакто публично признава Международния ден на дамата през 1977 година. Въпреки това честванията по света нормално са децентрализирани, въпреки че някои страни признават деня за формален празник, в това число Китай, Русия и Уганда.

Темата на Организация на обединените нации тази година е " DigitALL: Иновации и технологии за тъждество сред половете ".

Темата акцентира по какъв начин технологиите са от решаващо значение за напредъка в региона на правата, само че възходящата " цифрова бездна " сред половете оказва въздействие върху всичко - от опциите за работа на дамите до сигурността онлайн.

По данни на Организация на обединените нации имащите достъп до интернет дами са с 259 милиона по-малко от мъжете .

Освен това дамите са значително незадоволително показани в кариерите в региона на науката, технологиите, инженерството и математиката.

" Привличането на дамите в технологиите води до по-креативни решения и има по-голям капацитет за нововъведения, които дават отговор на потребностите на дамите и предизвикват равенството сред половете ", се споделя на уеб страницата на Организация на обединените нации.

Предишни тематики на Организация на обединените нации са били свързани с изменението на климата, дамите в селските региони и ХИВ/СПИН.

В отчет на Световната здравна организация от 2021 година се показва, че съвсем всяка трета жена в света е подложена на физическо или полово принуждение през живота си - въпрос, който е обвързван с икономическите благоприятни условия на дамите, достъпа до полово обучение и репродуктивните права.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР