Света Юстина живяла и пострадала за Христа Господа в третия

...
Света Юстина живяла и пострадала за Христа Господа в третия
Коментари Харесай

Свети свещеномъченик Киприан и света мъченица Иустина и мъченик Теоктист

Света Юстина живяла и потърпевша за Христа Господа в третия век.

Родила се в гр. Антиохия. Родителите й Еседий и Кледония били езичници. Един ден Юстина слушала словото на антиохийския дякон Праилий за царството Божие. Така мощно била запленена от наличието на това слово, че нищо към този момент не било в положение да я отлъчи от Христа Иисуса. Скоро по-късно тя приела свето Кръщение и станала ръвностна членка на Божията черква.

Възлюбила с цялата си душа Небесния Жених, тя отказала да се омъжи за момъка Аглиаид. При нея се явил някакъв вълшебник Киприян. Тя го възродила със силата на кръстното предсказание и събудила у него енергично предпочитание да се поклони на Разпнатия Христос.

Княз Евтолмий, екзалтиран богохулник, чул, че магьосникът Киприян, под въздействие на Юстина, станал християнин. Разгневен, заповядал той и тя да бъдат хвърлени в тюрма и подложени на мъчения. После ги пратил при императора в град Никодимия. Там те дружно с различен един християнин, на име Теоклист, били посечени с меч.

Телата на светите Христови мъченици Юстина, Киприян и Теоклист били отнесени в Рим и предадени на една света жена на име Руфима, родственик на императора. Руфима ги погребала с чест. Онези, които прибягвали с религия при гроба на светата мъченица Юстина, получавали изцеления.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР