Света София в Истанбул крие един необикновен надпис. Той е

...
Света София в Истанбул крие един необикновен надпис. Той е
Коментари Харесай

Мистерията падна! Разшифроваха викингски надпис в Света Соф...

" Света София " в Истанбул крие един невероятен надпис. Той е издълбан върху мраморния парапет на втория етаж. Малцина са екскурзоводите, които го демонстрират на посетителите, написа profit.bg.

Всъщност преди 10 века един викингски пълководец е оставил диря в най-голямата християнска черква, надрасквайки върху камъка: „ Халфдан беше тук “.

В продължение на години Селчук Ерачун - откривател, публицист и професионален гид, учи руните и открива, че до надписа има и изтъркано от времето изображение  на викингски транспортен съд с глава на змей на носа.

 „ По време на работата си в „ Света София ” открих, че надписът принадлежи на викингски военачалник. Открих изображение на транспортен съд върху мрамора и щом го направих, елементарно дешифрирах останалото. Оказа се, че надписът е с дължина 1 метър и негови създатели евентуално са хора от скандинавски генезис, пристигнали през Златния век на Константинопол сред IX и XI век и оставили своя отпечатък ”, споделя пред Daily Sabah ученият.

Както е известно от историята, така наречен Варяжки отряд е бил елитната защита на константинополските василевси през IX-X век. Варягите се спускали от севера – от земите на днешна Швеция и Норвегия, с цел да водят война, плячкосват и търгуват. През турбулентните епохи тези професионални убийци са най-вярната персонална армия на византийските императори.

„ По генезис варягите са викинги. Интересното е, че те избират християнството за своя вяра. В допълнение към надписа има нарисуван викингски транспортен съд, който притегли вниманието ни. Детайлното ни изследване сподели, че на него са нарисувани и щитове “, продължава описа си ученият.

Освен руните, една от мистериите на Света София са талисманите, гравирани върху нейните колони, с цел да предпазят светилището от наводнения, трусове и противников нашествия. Значението на някои от тях към момента не е разгадано.

Например, навътре в Света София се виждат 16 претекста с делфини и изображение на господ Посейдон. Обяснението за тях е, че за строителството на величествения храм по заповед на Юстиниан са употребявани рециклирани материали, донесени от всички краища на империята.



 

Легендите описват, че междинната церемониална врата към вътрешността на Света София – така наречен Императорска врата, е издялана от останките на Ноевия ковчег от планината Арарат, която се счита за свещена.

Една колона на първия етаж от храма е считана за значима религиозна светиня и за християни, и мюсюлмани. Те имат вяра в чудодейната й мощ, слагат пръста си в нея и си пожелават шанс. Една легенда споделя, че сълзите на Дева Мария, проляти след гибелта на Исус, пробили колоната, която по-късно е донесена и сложена в свещения храм. Друга – че в нея пророкът Хидр пъхнал пръста си и обърнал църквата по посока на Кааба в Свещената джамия в Мека.

Християни имат вяра, че в Света София са скрити елементи от кръста и гвоздеите от тялото на разпнатия Христос, донесени от Йерусалим. Според легендата храмът ще бъде мястото, където Исус Христос още веднъж ще пристигна на Земята.

„ Всички тези митове поддържат историческите здания живи. Ако през днешния ден очите на хората по света са ориентирани към Света София, това несъмнено се дължи на разказите за нейните потайности ”, обобщава Селчук Ерачун.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР