Света на отпадъците представят в Габрово с проекта неСметни богатства

...
Света на отпадъците представят в Габрово с проекта неСметни богатства
Коментари Харесай

Света на отпадъците представят в Габрово

Света на отпадъците показват в Габрово с плана " неСметни благосъстояния " на художничката Невена Екимова. Инсталацията се състои от две статуи от битови и индустриални боклуци, които могат да бъдат прегледани до края на годината в двора на някогашния Техникум по текстил в града. Едната е направена от платове и конци, а другата - от пластмаси.

Проектът включва и шест къси кино лентата, в които авторката посещава габровското хранилище за неопасни боклуци, както и пет локални предприятия, в които се среща с индустриалния развой, софтуерния боклук и метода на преработването му. Избрала е предприятията съгласно типа на отпадъка, който ѝ е нужен, с цел да направи скулптурите си. " неСметни благосъстояния " се осъществя в по едно и също време зелен и мощно промишлен град, в границите на екологичната премия " Зелен лист " на Европейската комисия, присъдена на Община Габрово за 2021 година. Филмите ще бъдат оповестени поетапно в страниците на музея " Дом на хумора и сатирата " във фейсбук и инстаграм, както и в ютюб-канала.

Поради въведените спомагателни краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на област Габрово, формалното разкриване на инсталациите се отсрочва.

Преди да станат непотребни, движимостите и материалите са били част от всекидневието ни, а още преди този момент някой някъде ги е създал. В този индустриален развой също е генериран боклук, който нормално остава незабележим. Филмите в плана срещат фена с действителни индустриални обстановки и размери и дават визия каква част от техния боклук може да се употребява още веднъж като суровина, какъв брой пъти може да се рециклира и каква е ориста му в последна сметка.

Миниатюрна част от този боклук Невена Екимова демонстрира като материали в своите статуи - едно люспесто-космато и едно меко-бодливо създание с необясними форми и психедилични цветове, като че ли излезли от утробата на груповото несъзнавано. Макари, конци, части плат, капачки, ленти за термопечат, четки от автомивка и коледни лампички основават тези творби без имена. Едното се катери по гигантска стълба, другото окупира входа на затвореното учебно заведение.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР