Света мъченица Ирина е много почитана в древна Византия и

...
Света мъченица Ирина е много почитана в древна Византия и
Коментари Харесай

Св. мъченица Ирина - 5 май

Света мъченица Ирина е доста почитана в антична Византия и Ирина през днешния ден е едно от най-разпространените гръцки имена. Тя е живяла в годините, когато 12-те апостоли са разпространявали Словото Божие.

Ирина е родена с името Пенелопа и е родом от Магедон, днешна Македония, тогава - част от Византия. Тя била от знатно семейство и имала доста учители. Станала образована и интелигентна госпожица, имало доста претенденти за ръката й и татко й решил да я омъжи. Но той не знаел, че тя към този момент скрито приела християнството от един от своите учители. В началото бил благоразположен, тъй като доста я обичал, само че като видял, че тя отхвърля да се омъжи и желае да посвети живота си на Бога, решил да я накаже.

Каквито и санкции да измислял, Бог пазел Ирина и те се обръщали против татко й. Накрая той склонил да я изслуша и приел християнството дружно с цялото си домакинство. Ирина траяла да проповядва и доста нейни съграждани се обърнали към християнството. Тя бил измъчвана от новия шеф на града, само че като по знамение - постоянно оставала невредима.

Когато Ирина била известена от ангел, че идва моментът да иде при Бога, отишла в пещера и наредила да затрупат входа й - това станал и нейният гроб, към II в сл. Хр.



Ирина е доста публикувано име на територията на Македония, Гърция и Тракия. Има доста красиви храмове в нейна чест във византийски жанр. За църквата " Св. мчц. Ирина " (Агия Ирини), издигната скоро след гибелта й в тогавашен Константинопол, през днешния ден Истанбул, се счита, че е първата византийска православна черква. До 360 година е била катедрална черква на Вселенската патриаршия, след тази година катедрална черква става " Св. София ". Днес църквата е монумент и място за осъществяване на концерти, тъй като има идеална звучност и е ослепителен образец за византийската архитектура.

Името Ирина идва от " eirene ", което значи " мир ", а Ирена е френският вид на Ирина. Имен ден честват още Мирослав, Мирослава, Мирко
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР