Света литургия бе отслужена от старозагорския митрополит Киприан - но

...
Света литургия бе отслужена от старозагорския митрополит Киприан - но
Коментари Харесай

Литургия в потопената църква на Жребчево

Света литургия бе отслужена от старозагорския митрополит Киприан - само че не къде да е, а в потопената черква край язовир " Жребчево ", заяви Българска национална телевизия. В продължение на 6 месеца до църквата може да се стигне само по вода.

Потопената черква едвам събира посетителите, защото литургията се организира един път годишно. Потопената черква е издигната през 1891 година в тогавашното село Запалня.

През 1965 година обаче, с разпореждане на Министерския съвет е решено на мястото да се построи язовир Жребчево, който да събира водите на река Тунджа. Тогава жителите на Запалня избавят олтара на църквата, която носи името на Свети Иван Рилски.

" Благодарим на господин Георги Петков, който се грижи за този храм, когато не е под водите на язовира. С Божията помощ се надяваме всичко да се случи и да бъде поправена онази неточност от 1965 година Имаше концепция, в която църката да бъде облечена в стъкло, с цел да може водите да не влизат вътре, само че по този начин или другояче ние не можем да предвидим по кое време водите още веднъж ще дойдат. Идеята беше да се направи ремонт и реорганизация, само че всичко е Божа работа и се надяваме да се случи скоро ", сподели старозагорският митрополит Киприан.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР