Света Феврония живяла през III век. От младини тя се

...
Света Феврония живяла през III век. От младини тя се
Коментари Харесай

Почитаме паметта на двама мъченици

С вета Феврония живяла през III век. От млади години тя се посветила на отшелнически живот, като отишла в един манастир в Месопотамия. Проявявала огромно старание в осъществяване на отговорностите си, непрекъснато изучавала и Свещеното Писание. Така станала образец за другите монахини със своето здравомислие и надълбоко примирение.

Един ден обаче в манастира пристигнала армия, изпратена да преследва християните. Монахините се разбягали и се укрили в пусти места отвън обителта, само че Феврония била болна и не можела да се движи. Войниците съобщили на началника си за младата монахиня, която намерили в манастира. Той я харесал и изискал да я вземе за брачна половинка на своя племенник, само че трябвало преди този момент тя да се отхвърли от вярата си в Иисус Христос.

Монахинята Феврония обаче уверено отказала както предлагането за сватба, тъй като към този момент се посветила на Христос, по този начин и да се отхвърли от вярата си в Него. Тогава по разпореждане на военачалника бойците почнали грубо да я мъчат и най-после я умъртвили с меч.

Светият преподобномъченик Прокопий бил родом от покрайнините на град Варна. Още преди да навърши пълноправие той поискал да стане духовник и отишъл в Света гора. Там станал послушник на един аскет в покрайнините на скита " Свети Йоан Предтеча " и откакто минал годините на духовна подготовка и образование, приел монашество под негово управление.

Но след време Прокопий решил да напусне Атон и отишъл в град Смирна (днес Измир, Турция) на малоазийския бряг. За страдание тук той се поддал на някои изкушения и най-после станало по този начин, че приел мохамеданска религия. Много скоро обаче съвестта му почнала да го мъчи. Прокопий не издържал на угризенията й и пред всички се отрекъл от новата си религия, даже я похулил. За тази постъпка незабавно го осъдили на гибел. Така младият варненец духовник Прокопий потърпевш на 25 юни 1810 година в Смирна.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР