Свещеномъченик Сава бил по произход гот. Той живял през времето

...
Свещеномъченик Сава бил по произход гот. Той живял през времето
Коментари Харесай

Почитаме свети Сава Стратилат

Свещеномъченик Сава бил по генезис гот.

Той живял през времето на римския император Аврелиан (270 - 275). Както демонстрира името му (стратилат - воевода), бил пълководец във войската.

Като приел християнската религия и станал ревнив Христов чиновник, той посещавал християните, които били затворени в тюрма, подпомагал ги с великодушни дарения и ги съветвал да бъдат твърди и с самообладание да понасят страданията за името Христово.

Аврелиан разбрал, че Сава е християнин и го повикал при себе си на съд. Сава самоуверено изповядал пред него вярата си, свалил знаците на военния ранг, хвърлил ги пред императора и декларирал, че е подготвен да понесе всевъзможни премеждия за Христа. Подложили го на страшни изтезания: грубо го били, горили с огън раните му, хвърляли го в казан с кипящ катран. Но Господ го запазил и той излязъл от катрана незасегнат.

Като видели това знамение, седемдесет бойци повярвали в Христа и високо изповядали вярата си. По заповед на императора всички били наказани на гибел, която те посрещнали с наслада. Свети Сава бил хвърлен в тюрма. Една нощ през време на усърдна молитва му се явил Сам Господ. Изпълнен с нова мощ, св. Сава изтърпял още доста жестоки санкции и най-сетне бил удавен в една река.

*Източник - Една.бг.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР