Свещениците при Йерусалимския храм били разделени на 24 смени. Всяка

...
Свещениците при Йерусалимския храм били разделени на 24 смени. Всяка
Коментари Харесай

На Еньовден Небето Се Отваря! Ето Какво Повеляват Традициите На Този Най-Светъл Празник!

Свещениците при Йерусалимския храм били разграничени на 24 смени. Всяка промяна служела по осем дни, от събота до събота. Захарий бил от осмата промяна. Когато пристигнал неговия ред, той се отправил за Йерусалим. Различните длъжности в храма /каденето, принасянето на жертви, грижата за седмосвещеника, сменяването на хлябовете на предлагането и др./ се разпределяли сред свещеници от всяка промяна по жребие. Този път се паднало на Захарий да влезе в храма Господен, с цел да покади. Народът се молел извън през време на каденето.

Когато Захарий принасял кадилната жертва, ангел Господен му се явил отдясно на кадилния жертвеник. Божият архангел Гавраил споделил на св. Захария: „ Жена ти Елисавета ще ти роди наследник... и мнозина ще се зарадват “. Когато настъпило времето, св. Елисавета родила обещания наследник (6 месеца преди раждането на Иисус Христос).

На осмия ден трябвало да кръстят младенеца. Майка му рекла: „ Да се назова Йоан! “. И всички онемели от удивление, тъй като трябвало да носи името на някой родственик или на бащата, а в родата нямало такова име.

Св.Захарий написал: „ Йоан му е името “. След това възхвалил Бога и пророкувал: „ Ти, младенецо, ще се наречеш оракул на Всевишния, тъй като ще вървиш пред лицето на Господа, с цел да приготвиш неговите пътища и да дадеш на народа Му да познае спасението посредством сбогуване на греховете “.

Когато по заповед на цар Ирод избивали младенците във Витлеем, Елисавета се укрила с Йоан в пустинна планинска пещера. Когато родителите на Йоан умряли, той израснал в пустинята, закрилян от Бога.

Явил се пред хората като Христов Предтеча, с цел да прокара пътя на неговото обучение. Той пръв почнал покръстването на юдеите във водите на река Йордан.

Денят е именуван от народа Еньовден. Всички традиции, които се извършват на Еньовден, са свързани с култа към Слънцето.

Повечето традиции би трябвало да се изпълнят преди изгрев слънце. Това предписание важи най-много за събирането на билки, тъй като са тях се има вяра, че са най-лековити точно в нощта против Еньовден. В брането на билки се включват млади моми, дами, баячки и знахарки. Броят на билките би трябвало да бъде 77 и половина. 77-те билки лекуват тъкмо избрани заболявания, а половинката билка е предопределена за лечение на неизлечима болест. Тази билка се бере със затворени очи, тъй като никой не знае коя е тя.

Събраните билки се вършат на китки. Те би трябвало да се завържат с червен конец и броят им се равнява на членовете на фамилията. След това би трябвало да се оставят да пренощуват извън, а на сутринта те служат за гадаене на здравето на съответния човек. Те се закачат в дома и могат да се употребяват през цялата година за лекуване на разнообразни заболявания. Останалите билки се употребяват за изработката на Еньовски венец. Под него се минава от всички за здраве през годината.

Билките и цветята на Еньовден имат и магическа мощ. Те служат на момите, чиято обич е несподелена. Билките вратига, тъжец, комунига, пелин, дилянка, тинтява и чернотрън спомагат за освобождение на душата от тъгата по несподелената обич.

Според поверията на Еньовден се забъркват любовни отвари от знахарки и баячки. Те би трябвало да се подготвят в нови глинени съдове и на муден огън. Еньовските билки имат силата да прогонват зли духове и да лекуват бездетни дами.

На Еньовден се извършва и обичаят ладуване. Главна роля има „ Еньовата буля “, която се играе от 3 или 4-годишно момиче – тя би трябвало да бъде най-малкото дете в фамилията. Момичето се облича в булчински облекла с алено покривало и се накичва. След това моми я носят по нивите на селото за изобилие. Думите на момиченцето се одобряват като предсказания. Когато обхождането завърши, стартира гадаенето за сватба на девойките. Те хвърлят китките си в мълчана вода предходната вечер в казан, който е пренощувал на открито под трендафил. На всяка една от китките се слагат пръстенчета, които са наречени на съответния ерген. Малкото момиченце вади китките една по една, до момента в който момиче пеят песни за сватба и заможност.

Смята се, че след Еньовден слънцето се насочва към зимата, само че преди този момент става рано, къпе се в реките, като водата им става лековита. А росата, която пада от слънцето, има магическа мощ. На Еньовден се става преди изгрев, с цел да се окъпем в реките или в росата и да посрещнем слънцето. „ Танцуващото слънце “ при изгрев вещая благоденствие и здраве.

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ: Енчо, Еньо, Яни, Янимира, Янита, Яни, Янко, Янизара, Янимир, Янислава, Янислав, Биляна, Деяна, Деяна, Диян, Дияна, Диана

2. Св. Никита, свещеник Ремесиански (+ ок. 420 г.)

3. Начало на Петровия пост - От през днешния ден стартират Петровите пости. Наречени са още „ Апостолски “, тъй като приключват на 29 юни, празникът на Св. Апостоли Петър и Павел.

Петровият пост е открит за подражателство на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа активност, а също и поради особена респект към светите първовърховни апостоли Петър и Павел.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР