Свещеникът в църквата Св. Архангел Михаил в село Дълго поле

...
Свещеникът в църквата Св. Архангел Михаил в село Дълго поле
Коментари Харесай

Поп отказа да опее покойница

Свещеникът в църквата " Св. Архангел Михаил " в село Дълго поле - Янко Николов, отказал да извърши опело на умряла жена с претекст, че приживе не била кръстена. За това се оплака пред кореспондент на „ Марица “ Стоян Матакев, шурей на починалата Митра Стайкова.

Жената умряла на 5 декември в болница в Пловдив, а погребението било на идващия ден по обед в Дълго поле. Близките се уговорили с попа да извърши ритуала в 13 ч. и той им дал дума. В уречения час обаче божият чиновник не се появил и те почнали да го търсят по телефона.

За тяхно най-голямо удивление и отчаяние отецът декларирал, че дамата не е кръстена в неговата черква, по тази причина да не го чакат. Обяснили му, че тя и щерка или кръстени в храм „ Св. св. Козма и Дамян “ в Куклен преди повече от 20 години. Тогава отчето поискало да му показват кръщелното удостоверение. В деня на погребението обаче това било невероятно. Опечалените потърсили подпомагане от Пловдивската митрополия, само че не съумели да се свържат.

Погребахме майката на брачната половинка ми без духовник. Не стига тъгата ни в този печален за нас миг, само че постъпката на отец Янко в допълнение ни огорчи. Нашите близки също бяха съкрушени и покъртени от случилото се. Ако знаех, щях да взема духовник от Пловдив, разяснява господин Матакев. Още същия ден той написал тъжба по имейл до пловдивския митрополит Николай, а тези дни ще я внесе и на място.

Спазвам каноните на православната черква и който не е кръстен, не може да бъде нито венчан, нито опят. Не мога да наруша канона и да си сложа този грях. Това обясних и на тях, съобщи пред репортера ни протойерей Янко Николов. Той посочи, че е духовник от 30 години в селото и добре познава фамилията. Ако имало налично удостоверение за кръщене, можел и без пари да извърши опелото.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР