Сватбите по принцип са хубаво нещо, но не и в

...
Сватбите по принцип са хубаво нещо, но не и в
Коментари Харесай

Когато една сватба води до смъртта на над 100 души

Сватбите по принцип са хубаво нещо, само че не и в случаите, когато нещата излизат от надзор и това води до гибелта на доста хора. Буен пожар, евентуално породен от фойерверки, изстреляни при празнуване на християнска женитба, гълтам цялостна с посетители зала в Северен Ирак, убивайки повече от 100 души и ранявайки 150 други. Броят на жертвите продължава да пораства.

Според местните управляващи елементарно запалимите строителни материали също са съдействали за огромното злополучие, което визира намаляващото християнско малцинство в Ирак. Пожарът избухва в региона на Хамдания в иракската провинция Ниневия. Това е най-вече християнска област тъкмо отвън град Мосул, на към 330 км северозападно от Багдад, отбелязва NBC.

Няма публична информация за повода за пожара, само че кюрдският ефирен новинарски канал Rudaw излъчва фрагменти, показващи по какъв начин фойерверки се изстрелват от пода на събитието и подпалват полилей. Има стотици хора с изгаряния в друга степен, измежду които и деца. Става ясно, че булката и младоженецът са измежду починалите. Според един от потърпевшите пожарът стартира, до момента в който двойката се приготвя за своя първи брачен танц. " Те възпламениха фойерверки ", казва той. " Удариха се в тавана, който се възпламени. Цялата зала пламна за секунди. "

Ахмед Дубардани, здравен чиновник в провинцията, разкрива, че огромна част от ранените са с доста съществени изгаряния. " Повечето от тях са изцяло изгорени, а при някои от 50 до 60% от телата им са покрити с изгаряния. "

Премиерът Мохамед Шиа Ал-Судани подреди следствие на пожара и изиска от чиновниците на вътрешните работи и опазването на здравето на страната да обезпечат финансова помощ на потърпевшите.

Представители на гражданската отбрана, представени от Иракската новинарска организация, разказват облицовката на сватбената зала като мощно запалителен вид, която с изключение на всичко е и противозаконна за използване в страната. " Пожарът докара до сриването на части от залата вследствие на потреблението на мощно запалими, евтини строителни материали, които се срутват за минути, когато пожарът избухне ", казва гражданската отбрана.
 Снимка 635469

Не е ясно за какво управляващите в Ирак са разрешили такава обшивка да бъде употребена в залата, само че на фона на корупцията и неприятното ръководство, продължаващи две десетилетия след ръководената от Съединени американски щати инвазия, която смъква Саддам Хюсеин, не е изненадващо. Докато някои типове облицовки се вършат с незапалим материал, специалистите прецизират, че тези, които са се запалили в сватбената зала, не са проектирани да дават отговор на по-строги стандарти за сигурност, тъй че не могат да забавят или спрат вероятен пожар.

Подобен е и казусът с пожара в Grenfell в Лондон през 2017 година, който убива 72 души. Пожарът в Ирак е последното злополучие, удрящо намаляващото християнско малцинство в страната, което през последните две десетилетия е грубо атакувано от екстремисти първо от " Ал Кайда ", а по-късно от " Ислямска страна ". Много християни бягат в Европа, Австралия или Съединените щати. Броят на християните в Ирак през днешния ден се прави оценка на 150 000, спрямо 1.5 милиона през 2003 година Цялото население на Ирак е повече от 40 милиона.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР