Свързаността между България и Гърция е основен фактор за повишаване

...
Свързаността между България и Гърция е основен фактор за повишаване
Коментари Харесай

Румен Радев: Свързаността между България и Гърция е основен фактор за повишаване на ефективността на бизнеса и за справяне с кризите

Свързаността сред България и Гърция е главен фактор за повишение на успеваемостта на бизнеса и за справяне с последствията от рецесиите в нашия район. Това сподели президентът по време на среща с Гръцкия бизнес съвет в София. В организацията членуват 170 гръцки компании, които оперират на българския пазар в разнообразни посоки на софтуерния, индустриален, финансов и търговски бранш. Президентът дефинира двустранния стокообмен от съвсем 7 милиарда евро годишно като явен знак за позитивната наклонност в икономическото съдействие и изрази очакване, че с реализацията на редица нови планове, укрепващи свързаността, статистическите индикатори ще се подобрят още повече, оповестяват от прессекретариата на президента.

По думите на през последните десетилетия България и Гърция са се трансформирали в стратегическа ос на непоклатимост на Балканите и образец за положително съдействие, което основава отлична основа за работа на бизнеса. Възможността за присъединението на България към Шенген още тази година ще бъде сериозен тласък за насърчаването и на комерсиалния продан, и на туризма. С влизането в Шенген и на Румъния, гръцките пристанища ще имат пряк изход към Източна и Централна Европа и това би трябвало да бъде обща цел. акцентира също по този начин смисъла на увеличението на пропускливостта на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата-Промахон “, както и откриването допустимо най-скоро на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем-Ксанти “.



Държавният глава посочи отличното взаимоотношение на политическо и дипломатическо равнище сред България и Гърция, както и разрастващата се институционална рамка на двустранното партньорство, посредством която бизнесът на двете прилежащи страни да реализира оптимални резултати. открои и квалифицираните законопроекти от служебното държавно управление в региона на правосъдната промяна и възстановяване на нормативната база в поддръжка на бизнеса.

„ Енергийната рецесия, пандемията от COVID-19 и продължаващата война в Украйна премислиха понятията добросъседство, съдействие, взаимопомощ и взаимност “, уточни още. Държавният глава акцентира, че в моменти на рецесия съседите и сътрудниците са най-важни и изрази благодарност за протегнатата ръка от южната ни съседка, с чиято поддръжка България си обезпечи нужните количества природен газ в сложен миг. Въвеждането в употреба на интерконектора през октомври м.г., възобновяването на плана за нефтопровод по линията Александруполис-Бургас, както и партньорството за повишение на сигурността на газовите доставки, са значими съставни елементи за гарантирането на действителна енергийна диверсификация, уточни още пред представителите на бизнеса президентът.



 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР