Свързаните с енергетиката глобални въглеродни емисии са достигнали рекордни максимуми

...
Свързаните с енергетиката глобални въглеродни емисии са достигнали рекордни максимуми
Коментари Харесай

МАЕ: Емисиите от енергийния сектор в света са се покачили до 37,4 млрд. тона през 2023 г.

Свързаните с енергетиката световни въглеродни излъчвания са достигнали рекордни максимуми предходната година, което отчасти се дължи на повишената приложимост на изкопаеми горива в страни, в които сушите са попречили производството на хидроелектрическа сила. Това оповестиха от Международната организация по силата (МАЕ) в отчет, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

През идните години ще е належащо внезапно редуциране, главно на изгарянето на изкопаеми горива, в случай че задачите за ограничение на световното покачване на температурите и попречване на неочакваното изменение на климата, би трябвало да бъдат изпълнени, обявиха учените. Още по тематиката 24 фев 2024 Глобалните излъчвания от бранша на енергетиката са нарастнали с 410 милиона тона или 1,1 на 100 през 2023 година до 37,4 милиарда тона, се показва в разбора на МАЕ. Глобалната агресия в чисти технологии като вятърна сила, слънчева сила и електрически транспортни средства е спомогнала за редуциране на излъчванията, които са били 1,3 на 100 през 2022 година. Повторното отваряне на китайската стопанска система обаче е довело до покачване на използването на изкопаеми горива в страните, в които сушата е попречила производството на хидроелектрическа сила, а възобновяване на авиационния бранш е спомогнало за цялостния напредък, се показва в отчета.
Мерките за подмяна на хидроелектрическата сила са съдействали за към 40 на 100 от покачването на излъчванията или 170 милиона тона въглеродни излъчвания, разгласи МАЕ. " Без това въздействие излъчванията от световния бранш на електрическата енергия щяха да се намалят през 2023 година ", се показва в отчета. Свързаните с енергетиката излъчвания в Съединени американски щати са намалели с 4,1 на 100, като по-голямата част от спада идва от бранша на електроенерията, регистрира МАЕ.
В Европейски Съюз излъчванията от сила са се намалили с съвсем 9 на 100 предходната година поради скока на генерираната от възобновими източници електрическа енергия и спада на въглищната и газова сила.
В Китай излъчванията от сила са скочили с 5,2 на 100, като търсенето е повишено след възобновяване на страната от локдауните поради КОВИД-19, се показва в отчета на МАЕ.
Глобалните продажби на електрически транспортни средства са една на всеки пет нови коли през 2023 година, достигайки 14 милиона, което е напредък от 35 на 100 по отношение на нивото през 2022 година.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР