Свързани с китайската държава хакери са проникнали в имейл профили

...
Свързани с китайската държава хакери са проникнали в имейл профили
Коментари Харесай

Свързани с Пекин хакери са атакували две министерства и държавни агенции на САЩ

Свързани с китайската страна хакери са проникнали в имейл профили на 25 организации, измежду които две министерства на Съединени американски щати и софтуерния колос „ Майкрософт “ . Новината беше обявена от представители на администрацията във Вашингтон.

Сред засегнатите организации е Държавният департамент на Съединени американски щати . Пробивът е станал през една от облачните услуги на „ Майкрософт “. По данни на ФБР и Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата е открадната информация от „ дребна група от потребителски профили “. Извършителите са съумели да обхванат като сполучливо са се показали за консуматори с разрешен достъп.

По данни на „ Майкрософт “ причинителите са хакери, директно свързани с китайската страна. От Държавния департамент оповестиха, че „ нямат съображение да отрекат сходно изказване “.

Сенаторът демократ от Вирджиния Марк Уорнър излезе с позиция, че следи „ това, което наподобява е сериозен пробив в киберсигурността, осъществен от китайското разузнаване “ и демонстрира, че Китай „ последователно усъвършенства киберкапацитета си, който насочва против Съединени американски щати и техните съдружници “.

Асошиейтед прес цитира доближен до следствието, съгласно който армията и правоохранителните организации на страната не са били наранени.

В своя обява „ Майкрософт “ непосредствено упрекна Китай за пробива. Според компанията той е осъществен от група, която е обвързвана с сходни офанзиви против страни от Западна Европа.

Говорител на външното министерство на Китай дефинира обвиняванията от Съединени американски щати и „ Майкрософт “ като дезинформация и похищение на вниманието от кибершпионажа, които Вашингтон прави против Пекин.

Съединени американски щати и Китай са в обтегнати връзки в продължение на няколко години. Още при започване на ръководството на Джо Байдън той и държавният секретар Антъни Блинкен дефинираха Пекин като главен геополитически конкурент и опасност за Вашингтон и Запада.

В края на юни Байдън даже назова.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР