Свързах се с адвокат и мисля да заведа дело, сподели

...
Свързах се с адвокат и мисля да заведа дело, сподели
Коментари Харесай

Абсурд! Мотаят майка на дете с церебрална парализа от Бургас, документите за ТЕЛК загубени?

Свързах се с юрист и мисля да заведа дело, показа Гери Маврова

Майка на дете с детска церебрална парализа от Бургас към този момент четвърти месец чака удължение на ТЕЛК решение. Преди дни тя схванала, че документите ѝ са изгубени, до момента в който щерка ѝ има потребност от средства и помощник, който да се грижи за нея, а пред Българска национална телевизия показа, че към този момент се е свързала се с юрист и обмисля да заведе дело против бюрократите. 

16-годишната Симона е с тежка пареза, не върви и е на количка - по тази причина се е очаквало да получи доживотен ТЕЛК. Това обаче не се случва. Затова майка ѝ Гери Маврова отива да подаде документи за промяна на периода на ТЕЛК решението, изясни кореспондентът на националната телевизия Давид Сукнаров. 

„ Сблъсках се с едно неразбирателство. Тази комисия въобще не би трябвало да съществува. Тъй като тя доста се забави, детето ми остана без помощник. Дадоха й период още веднъж три години, а тя е към този момент 16-годишна с тежка квадрипареза, не върви, на количка е и не се чака да проходи. Затова трябваше да й дадат доживотен ТЕЛК “, съобщи Гери Маврова. 

След мой прочувствен пост през лятото заместник-кметът Йорданка Ананиева провежда среща и ме посъветваха да подам документи за промяна на периода, прибавя тя. 

Жената подала документите още през август, само че до декември няма нито писмо, нито уведомление. Едва на 19 декември схваща, че те даже не са задвижени.

" Обясниха ми, че са върнали досието от комисията с записка, че майката не дава отговор на телефона. В комисията пък ми обясниха, че при тях въобще не са постъпвали документи. Не знам кой по веригата лъже, само че през вчерашния ден се обадиха на мъжа ми по телефона. Ако имало нередности, звънели по телефона. Щом са съумели да намерят номера на брачна половинка ми, са можели да намерят и моя ", изясни Маврова.

„ От УМБАЛ-Бургас изпратиха мнение, че нямат пълномощия върху решенията на ТЕЛК, а обжалването се реализира пред НЕЛК в границите на две седмици след излизането на решението - в тази ситуация на 19 август. Твърдят, че са потърсили майката и не са съумели да се свържат и по тази причина документите е върната в картотеката на ТЕЛК “, посочи Сукнаров. 

" Ако реша да апелирам пред НЕЛК, жалбата ще стигне, само че те просто няма по какъв начин да решат, че аз съм желала да апелирам и съм се объркала надали не и по тази причина са ми върнали документите ", споделя майката.

Жената е подала тъжби в Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и обществената политика, РЗИ, както и към шефа на бургаската болница. 

„ Обмислях да я оставя при лекаря от комисията, който счита, че след три години ще има смяна в положението и по-късно да ми я върне здрава. Тава помрачава Коледните празници, които предстоят, тъй като 16 години се занимавам с институции. Дошло ми е до гуша на всички места да ме разкарват, с цел да депозирам едни хартийки “, споделя дамата. 

„ Този проблем не е единствено при Гери, а при доста други майки. Надяваме се скоро да откри решение, тъй като деца като Симона имат потребност някой да се грижи за тях! “, сподели пък Давид Сукнаров.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР