Свалиха номерата на пловдивчанин, защото шофирал с английска шофьорска книжка

...
Свалиха номерата на пловдивчанин, защото шофирал с английска шофьорска книжка
Коментари Харесай

Свалиха номерата на пловдивчанин, защото карал с английска книжка

Свалиха номерата на пловдивчанин, тъй като карал с британска шофьорска брошура повече от 3 месеца без да я смени с българска. Според настоящите закони той се явавя недееспособен лидер и органите на реда са спрели от придвижване автомобила му за период от половин година.
Прочетете още
На 27 май 2022 година през нощта, служителите на реда спрели за инспекция автомобила на мъжа на бул. " Цариградско шосе "  в посока центъра на града. Макар да е български жител, той управлявал БМВ-то си с британски документ за провоспособност, само че съгласно българското законодателство е третиран като недееспособен лидер.  В акта за определяне на административно нарушаване е посочено, че той има удостоверение от Англия, само че е влезнал на територията на Република България на 3 ноември 2021г. и по смисъла на ЗДвП се явява недееспособен лидер.

Според ЗДвП българските жители могат да ръководят моторни транспортни средства на територията на Република България с задгранично национално удостоверение, когато то не е издадено от страна - членка на Европейския съюз, или от друга страна - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или от Конфедерация Швейцария в период до 3 месеца от датата на влизането им в страната.

Въз основа на по този начин формирания АУАН и установеното с него нарушаване е издадена заповед за използване на насилствена административна мярка, която обаче пловдивчанинът решил да апелира в съда.

Според магистратите обаче, е належащо да се означи, че с отдръпването на Обединеното кралство (Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия) от Европейския съюз и приключване на 31.12.2020 година на „ преходния интервал “, в който правото на Европейски Съюз продължи да се ползва по отношение на Обединеното кралство, считано от 01.01.2021 година Обединеното кралство се третира като трета страна, т.е. страна отвън Европейски Съюз и отвън Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Случаят касае датата 27.05.2022г., когато във връзка с Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия не се ползва правото на Европейски Съюз, а при осъществената инспекция от чиновник - автоконтрольор при ОДМВР Пловдив, бранш " Пътна полиция " - Пловдив, е открито, че мъжът, който е български жител, ръководи персоналния си автомобил със удостоверение от Англия, като е влезнал на територията на Република България на 03.11.2021г. Т.е. задграничното удостоверение за ръководство не е сменено след престояване повече от три месеца на територията на Република България. 

Предвид това Пловдивският административен съд е взел решение да остави жалбата на мъжа без почитание, като решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Снимката е илюстративна!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР