Сваленият президент на Нигер беше принуден да яде сух ориз, тъй като надеждите за мирно разрешаване на преврата избледняват

...
Мохамед Базум, демократично избраният президент на Нигер, каза, че е
Коментари Харесай

Мохамед Базум, демократично избраният президент на Нигер, каза, че е държан изолиран и принуден да яде сух ориз и паста от военната хунта, която го свали и отказва да отстъпи властта въпреки международния натиск.

В поредица от текстови съобщения до приятел Базум каза, че е „лишен от всякакъв човешки контакт“ от петък, като никой не му доставя храна или лекарства.

Съобщенията на Базум бяха предадени на CNN със съгласието на сваления президент.

Базум каза, че живее без електричество от седмица, както и много нигерийци. Нигерия доставя голяма част от електричеството на съседен Нигер, но прекъсна тока в отговор на преврата.

Цялата бързоразваляща се храна, с която е бил снабден, оттогава се е развалила и сега той яде суха паста и ориз.

Въпреки изолацията си, Базум е в контакт с външния свят. Макар да й бе отказана възможността да разговаря с изпълняващия длъжността заместник-държавен секретар на САЩ Виктория Нуланд по време на посещението си в Ниамей, столицата на Нигер, в понеделник, Базум разговаря по телефона със своя шеф – държавния секретар Антъни Блинкен – ден по-късно, каза Държавният департамент .

Протестиращите държат знаме на Нигер по време на демонстрация в деня на независимостта в Ниамей в четвъртък. Протестиращите държат знаме на Нигер по време на демонстрация в деня на независимостта в Ниамей в четвъртък. AFP чрез Getty Images

Ухумуду Махамаду, министър-председателят в правителството на Базум, каза пред френската телевизия, че президентът е в добро настроение, въпреки че е задържан в „катастрофална ситуация“.

Надеждите за дипломатическо разрешаване на политическия конфликт обаче започнаха да избледняват.

Срещата на Нуланд в понеделник с висши лидери на преврата продължи повече от два часа, състояща се от "изключително откровени и на моменти доста трудни" разговори. Среща лице в лице във вторник, която трябваше да се проведе в Ниамей между хунтата и представители на ООН, Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), беше отменена с кратко предизвестие.

Лидерите на хунтата заявиха в писмо, че отлагането на срещата е „необходимо“ в „тази атмосфера на заплаха от агресия срещу Нигер“.

Въпреки това Махамаду, премиерът на Базум, каза пред финансираната от държавата телевизия TV5-Monde, че хунтата би искала да продължи диалога с ECOWAS, блокът, който ръководи регионалния отговор на политическата криза в Нигер.

Лидерите на ECOWAS трябва да се срещнат в четвъртък в Нигерия, за да обсъдят преврата, въпреки че подробностите относно събирането остават неясни.

Регионалният блок беше дал на хунтата една седмица да се върне в казармите си и да преинсталира Базум, но този краен срок дойде и изтече в неделя без никаква промяна.

ECOWAS твърди, че предпочита да намери дипломатическо решение на противопоставянето, но не изключва използването на сила за възстановяване на конституционния ред и връщане на власт на правителството на Базум.

В понеделник нигерските военни доведоха подкрепления на войските в столицата, за да се подготвят за потенциална чуждестранна намеса и да успокоят нервните жители, някои от които или избягаха от града, или започнаха да се запасяват с необходимите неща.

Дженифър Ханслър и Кайли Атууд от CNN допринесоха за този доклад

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР