Свалената от власт лидерка на Мианма Аун Сан Су Чжи

...
Свалената от власт лидерка на Мианма Аун Сан Су Чжи
Коментари Харесай

Осъдиха бившата лидерка на Мианма на 4 години затвор

Свалената от власт лидерка на Мианма Аун Сан Су Чжи бе наказана на четири години затвор по първо от поредност обвинявания, които могат да и донесат доживотна присъда, съобщи Би Би Си.

Аун Сан Су Чжи бе приета за отговорна по обвинявания в подбудителство към нарушение на публичния ред и на разпоредбите Covid разпоредбите по силата на закона за естествени бедствия.

Тя е изправена пред общо 11 обвинявания, които интернационалната общественост смята за неоснователни. Самата Аун Сан Су Чжи отхвърля всички обвинявания.

76-годишната носителка на Нобелова премия за мир е под домакински арест от февруари, когато цивилното държавно управление в страната бе свалено с вонене прелом.

Бившият президент Вин Минт бе наказан на четири години затвор по същите обвинявания.

Правозащитната организация Amnesty International дефинира обвиняванията като „ подправени “ и съобщи, че това е „ последният образец за решимостта на военните да отстраняват опозицията и да задушат свободите в Мианма “.

Говорител на  Правителство на националното единение – група, формирана от продемократични фигури и съперници на преврата, която работи редом с държавното управление на хунтата и се самоопределя като легален представител на страната, съобщи, че Аун Сан Су Чжи е в мъчно положние.

„ Тя не е добре… военните генерали се готвят да я осъдят на 104 години затвор. Искат тя да почине в пандиза “, сподели представителят.

Аун Сан Су Чжи е една от повече от 10 600 души, задържани от военната хунта от месец февруари насам, като други най-малко 1303 са били убити по време на демонстрации, сочат данни на Асоциация за подкрепяне на политическите пандизчии.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР