Св. Йоан е наричан още "Предтеча", поради факта, че е

...
Св. Йоан е наричан още "Предтеча", поради факта, че е
Коментари Харесай

Обредното къпане за здраве продължава на Ивановден

Св. Йоан е именуван още "Предтеча ", заради обстоятелството, че е подготвял хората за раждането на Исус Христос, негов кръстител е и е последният старозаветен оракул.

Обредите и обичаите, които се извършват на Ивановден, се свързват с очистителната мощ на осветената вода на Йордановден. "Мръсните дни " към този момент са отминали и хората обръщат взор към сбъдването на предвещанията за здраве, благополучие и благодат.

Къпят се младоженците, за здраве и шанс се къпят и младите мъже в реката. В Югозападна България на този ден къпят младоженките и момиченца до едногодишна възраст, откъдето идва и другото наименование на празника - Женски водици.

Народните обичаи и традиции повеляват на Ивановден кумът или деверът да "къпят " младоженците , сключили брак преди една година, пръскайки ги с вода. Младото семейство от своя страна носи на кума вино, кравай и месо, защото този ден е п осветлен на кумството и побратимството, чийто настойник е Св. Йоан Кръстител. Обредното къпане приключва с замяна на дарове.

В тракийските земи на Ивановден или по-късно - на Бабинден, или зимния Атанасовден, се подхващат обредите за побратимяване на момците - "хващане на арътлици ". Ако трима приятели желаят да станат побратими, в този ден те поредно се събират в дома на всеки от тях, като стартират от вкъщи на най-възрастния. Майката посреща тримата и ги закичва с по една китка от бръшлян и чимшир. На всяка китка е вързана златна паричка с червен конец. Като ги закичва, майката ги благославя: "Оттук нататък чимшир побратими да станете! Да не се карате и неприятни думи да не си изричате, да се обичате и почитате като братя! " Ритуалът се повтаря в дома на всеки момък.

В Ямболско обредът на побратимяване е доста по-разгърнат. Там момците или женените мъже, които ще станат арътлици, стъпват алегорично с десния крайник по едно и също време върху живи въглени, след което си раздават специфични обредни хлябове и отпиват поредно от чиния с алено вино.

В Родопската област на Ивановден сгодените ергени отиват тържествено на посетители дружно с родителите си и свои родственици в дома на своите годеници. След като бъдещата свекърва умие лицето на девойката и я закичи с китка и златна паричка, всички сядат край софрата и се угощават богато.

На Ивановден се извършва и обредът "Джамал " в русенското село Кошов, с който се гонят злите сили и се вършат наричания за здраве и благодат.

Маскарадната игра е вписана през 2010 година в националната представителна листа на нематериалното културно завещание "Живи човешки съкровища-България ".

Джамалът е зимна обредна игра в интервала след Мръсните дни, изпълнявана по Ивановден от ергени, водени от женен мъж. Заедно те разиграват плашило в животинска форма, наречено Татунчо. Играта на маскарадната тайфа цели да сътвори ред, да подреди света след хаоса, настъпил с края на остарялата година и с миналите Мръсни дни. Ритуалът датира от 1875 година.

Трапезата на Ивановден

На трапезата на Ивановден участват: боб, варено жито, ошав, баница, кървавица, свински ребра със зеле и печена луканка. Ивановден слага завършек на интервала, в който бродят маскираните новогодишни дружини.

Имениците

Имен ден честват: Иван, Иванка, Иванина, Ваньо, Ваня, Ванина, Йоан, Йоана, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана и Яна.

Честит празник!

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР