Св. преподобна Параскева е една от най-обичаните и почитани светици

...
Св. преподобна Параскева е една от най-обичаните и почитани светици
Коментари Харесай

Почитаме преподобна Параскева Търновска



Св. преподобна Параскева е една от най-обичаните и почитани светици освен в България, само че и в целия православен свят.

 Снимка Преподобна Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11 век. Води благоверен живот, а след гибелта й нейните мощи, се превръщат  в знак на битката за запазване на християнската просвета от ислямската асимилация.

Въздигането на посмъртната популярност на св. Параскева е обвързвано с българското царство. Когато Източната Римска империя пада под властта на латините (след 1204 г.), мощите на преподобната Петка били пренесени от Епиват в Търново (днес град Велико Търново). Това става през 1238 година по времето на цар Иван Асен II и патриарх Йоаким. Тук преподобната се радва на извънредно уважение като настойничка на града и на цялото царство. В остарялата българска столица е написано и най-вдъхновеното житие на светицата – от св. патриарх Евтимий. Светите мощи остават в Търново до рухването на българската столица под османска власт през 1393 година След дълги странствания през 1641 година мощите са положени в катедралата в румънския град Яш, където се намират и до през днешния ден. Празникът в чест на света Петка – именуван още зимен Петковден, се счита за свършек на лятото, а с това и на дейния икономически цикъл.
Света Петка е считана за настойник на раждането и плодовитостта както при хората, по този начин и при животните. На този ден в нейна памет се вършат родови курбани и се месят обредни хлябове. Домът се ръси със светена вода, обредният самун се прикадява с тамян и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена подвига хляба високо, благославя с него всички и раздава на присъстващите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР