Св. Митрофан, патр. Константинополски. Св. мчци Фронтасий, Северин и др.

...
Св. Митрофан, патр. Константинополски. Св. мчци Фронтасий, Северин и др.
Коментари Харесай

Св. Митрофан, патр. Константинополски. Св. мчци Фронтасий, Северин и др.

Св. Митрофан, патр. Константинополски. Св. мчци Фронтасий, Северин и други Мчк Конкордий, св. свщмчк Астий, еп. ДирахийскиСвети Митрофан, патриарх Константинополски

Светият наш отец Митрофан живял по времето на Константин Велики ­ първия император християнин. Той бил наследник на римлянина Дометий, произхождащ от царски жанр. Дометий, именуван още Дометиан, бил брат на Пров, който в миналото заемал престола на римски император. Бидейки човек здравомислещ, Дометий скоро осъзнал лъжата на идолопоклонството, отрекъл се от лъжливите езически богове и повярвал в истинния Бог нашия Господ Иисус Христос. Тъй като Рим по това време бил изпълнен с езическо нечестие и християните били подложени на грубо гонене, Дометий, напускайки столицата на империята, дошъл във Византия с двамата си синове, Пров и Митрофан. Тогава във Византия бил свещеник богоугодният и свят мъж Тит и при него заживели Дометий и двамата му синове, обучавани в Христовата религия и Господния закон и наставлявани в добродетелния живот. Виждайки, че Дометий с цялото си сърце и душа се е прилепил към Христа и е изпълнен с пламенна ревнивост да се потруди за Господа, епископът го причислил към църковния клир, ръкополагайки го за презвитер.

След като наставил Дометий, Тит умрял и Дометий приел епископския трон след него, а след гибелта на блажения свещеник Дометий светителския трон заел неговият наследник Пров. След преставянето на Пров на византийската архиерейска катедра бил възведен синът на Дометий и братът на Пров ­ свети Митрофан, за който ни следва да разкажем.По това време император Константин Велики дошъл в Тракийската област. Като видял тук светителя Митрофан, императорът от беседата с него се убедил, че той е популярен Божий ласкател, и доста се удивлявал на добродетелния живот на светителя и на неговата премъдрост. Горещо го обикнал и желаейки да се любува на неговите боговдъхновени слова, той го взел със себе си в Рим.Скоро по-късно император Константин поискал да реалокира своята столица от Рим във Византия. Този град доста му харесал както с хубостта си, по този начин и с комфортното си местонахождение. Той се намирал в югоизточния ъгъл на Балканския полуостров на брега на Босфора, протока, свързващ Черно море със Средиземно и Мраморно. Прекрасни пътища по суша и море водели към този град и цялата околна околност изобилствала с разнообразни земни плодове. Всичко това по този начин харесало на Константин, че той решил да придвижи тук столицата на империята. Императорът украсил новата столица с най-прекрасни сгради и я нарекъл Новият Рим. Но по името на своя основател града по-често наричали Константинопол, а като резиденция на императорите, той се наричал и Цариград.

След като пренесъл столицата на империята във Византия, Константин довел тук от Стария Рим и светителя Митрофан, наричайки го собствен отец, и му изходатайствал от събралите се в Никея на Първия Вселенски събор епископи купата патриарх. Така Митрофан станал първият Константинополски патриарх. Поради дълбока напреднала възраст и телесна отпадналост, самият Митрофан не бил на Събора в Никея. За собствен заместител той изпратил своя хорепископ Александър ­ мъж честен, свят и остарял, положил доста старания в интерес на църковния мир в Тракия и Илирия. На Събора той заемал мястото на своя патриарх Митрофан и се противопоставял на Арий. След завършването на този Вселенски събор благочестивият император Константин Велики убедил всички светители, които били на Събора, да се насочат дружно с него към Константинопол, с цел да посетят болния патриарх Митрофан, легнал на смъртен одър. В една от неделите отците дружно с царя пристигнали при Митрофан и дълго беседвали с него. При това императорът споделил на светеца: ­ Честнейши отче! Виждам, че ти си изнемогнал от старостта и заболяването. И по този начин, апелирам те, кажи ни, кой е заслужен да бъде твой правоприемник? На тези думи свети Митрофан с наслада в очите дал отговор на императора: ­ Наистина, посредством твоите уста в този момент приказва Светият Дух. Действително, когато седем дни преди днешния ден размислях за това, Господ ми откри, че след приключването на 10 дни ще напусна този свят. И когато завърша живота си, дано след мене встъпи на престола моят съслужител Александър, който в действителност е заслужен за избиране и за дара на Светия Дух. След него правоприемник на престола ще бъде Павел, който в този момент е читател.След това, като погледнал към блажения Александър, патриарх Александрийски, му споделил: Брате! И ти ще оставиш след себе си великолепен правоприемник.И като взел ръката на неговия архидякон Атанасий, произнесъл:Ето, този героичен Христов боец ще бъде правоприемник след тебе, и освен твърдо ще въстане, дружно с моя брат

Александър,против арианското нечестие, само че и ще преуспее в огромни подвизи, тъй че него, дружно с мъжествения Павел, ги чакат доста премеждия.Така предсказал светецът за бъдещето и 10 дни след Господнето признание умрял в мир в четвъртия ден на месец юни, претърпял от деня на раждането си всичко 100 и седемнадесет години. Сега светецът пребъдва в безкрайния живот, предстоейки пред престола на Великия Архиерей, минал небесата ­ Христа, нашия Спасител; на Когото популярност во веки. Амин.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР