Св. Георги е трябвало да избира на кого да бъде

...
Св. Георги е трябвало да избира на кого да бъде
Коментари Харесай

Архимандрит Никанор: Св. Георги е избрал да бъде верен на Христос

Св. Георги е трябвало да избира на кого да бъде правилен. Избрал е да бъде правилен на Христос. Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria архимандрит Никанор, основател на посрещането на мощите на св. Георги у нас.

„ Ние имаме доста смътна визия за това по какъв начин са усещали себе си хората от остарялото време. Св. Георги е трябвало да остане в последна сметка правилен на себе си – на своята християнска религия и християнско схващане “, добави архимандритът.

 
Неговата гибел е за това, тъй като той е засвидетелствал истинността на думите си, когато е приказвал, че има единствено един Бог и че този Бог е троичен. И че едно от лицата на този Бог е Иисус Христос – нашият Спасител. Нещо, за което влиза в несъгласие с условията на римския държавен протокол – да се въздава почит на императора. Той отхвърля по религиозни съображения, само че за римското законодателство това се смята за държавно закононарушение – нещо като отвод да засвидетелстваш преданост или честност. Св. Георги е трябвало да избира на кого да бъде правилен. Избрал е да бъде правилен на Христос.
За нас като че ли всичко е доста релативно и ние сме подготвени да вършим компромис, ужким в името на по-доброто, счита архимандрит Никанор.

 

Цялото изявление вижте във видеото.

 

В навечерието на Деня на Свети Георги Победоносец, парченце от мощите на великомъченика идват през днешния ден у нас. Посрещането  ще стане към 16:30 часа с литийно шествие.  На 26 и 27 май те ще останат за поклонение в  храм „ Света София “. Следващите два дни в храма в село Лозен, от 1 до 4 май в Гигинския манастир, на 4 и 5 май в град Брезник, а от 5 до 7 май в Перник в храма „ Свети Георги “.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР