Сушата в Австралия превърна местна пшеница в най-скъпата в света.

...
Сушата в Австралия превърна местна пшеница в най-скъпата в света.
Коментари Харесай

Австралийската пшеница е най-скъпата в света. Ето защо

Сушата в Австралия трансформира локална пшеница в най-скъпата в света. Цените на зърното порастват в целия свят, задвижвани от сушата и повишаващите се температури в Европа и Черноморския район, написа Bloomberg.

20-процентният скок в цената на пшеницата от Източна Австралия през предишния месец надмина всичките 22 първични материали в Индекса на Bloomberg за суровините. Най-големият експортьор на зърно в южното полукълбо претърпя най-сухия си юли от 2002 година насам и петият най-горещ в историята.

 Австралия поведе международния скок в цените на пшеницата
Австралия поведе международния скок в цените на пшеницата

В Чикаго твърдата зимна пшеница се повиши с 14%, а елементарната мека пшеница - с 10%.

След поредни години на богати реколти, международното произвеждане на пшеница ще падне до 3-годишно дъно за по-малките култури в Европа, Черноморския район и първия спад на съветския рандеман от 6 години.

През юни Австралия предвижда произвеждане на пшеница от 21.9 млн. метрични тона, което е с към 3% повече от миналогодишната годишна продукция, която беше най-слабата от десетилетие.

 Горещините и дъждовете това лято могат да оставят Европа без зърно и пшеница
Горещините и дъждовете това лято могат да оставят Европа без зърно и пшеница

Особено наранени са производителите в по-северната част на Стария континент

Една от най-големите банки в страната - National Australia Bank предизвести предишния месец, че продукцията може да падне под 20 млн. тона поради " тежките " условия в доста елементи на страната.

" Продължителното изсъхнало време в североизточната част на Австралия понижава производството на лятно зърно, а това значи, че зимните култури през 2018 година най-вероятно ще бъдат скромни ", сподели Тобин Гори, пълководец в Commonwealth Bank of Australia.

" Допълнително напрежение основава търсенето на фуражи в източна Австралия. Същото изсъхнало време значи, че пашата и растежът на фуража също са слаби ", прибавя Гори.

 Сушата принуди най-големия вносител на пшеница да заплаща рекордна цена
Сушата принуди най-големия вносител на пшеница да заплаща рекордна цена

Реколтите в Русия, Франция и Германия спадат съществено

Цените понижиха с 0.8% до 283 $ за звук в четвъртък. В Съединени американски щати твърдата зимна пшеница се увеличи с 0.6% до 5.6725 $ за бушел, а меката елементарна нарастна с 0.6% до 5.6175 $ за бушел, по данни на Bloomberg.

От единия до другия бряг

Вторият по величина производител на пшеница в страната - Нов Южен Уелс претърпява най-сухия юли от 2002 година насам и петият най-сух в историята, съгласно австралийската метеорологична организация. Около 99% от щата са наранени от сушата, което наложи локалното държавно управление да отпусне помощ от 370 млн. щатски $.

Ситуацията в Западна Австралия, най-големият производител на пшеница, е малко по-оптимистична, защото преваляванията през юли могат да оказват помощ за увеличение на добивите, даже при междинни условия през останалата част от годината.

 Австралийският експорт се чака да спадне, защото сушата понижава продукцията
Австралийският експорт се чака да спадне, защото сушата понижава продукцията

Влошаването на вероятностите за производството също заплашва да затрудни износа. Доставките на купувачи в Индийския океан и Североизточна Азия може да паднат, защото преимуществата на товарните услуги в Австралия понижават, съгласно Гори.

Австралийското държавно управление предвижда експорт от 15.2 млн. тона пшеница през годината, почнала на 1 юли, най-ниската стойност от 9 години. Предвид някои оценки за към 16 млн. тона, специалисти считат, че износът ще бъде с към 3 млн. тона по-малко.

 Влошиха прогнозата за реколтата от пшеница в Европейски Съюз и Русия
Влошиха прогнозата за реколтата от пшеница в Европейски Съюз и Русия

Очакванията за съветския експорт на зърно са понижени с 6,5 млн. тона

Сред земеделските производители има леко облекчение, защото горещините и сушата ще продължат сред август и октомври. Има над 80% възможност за по-сух интервал в южната част на Нов Южен Уелс и северната част на щата Виктория, съгласно метеоролозите. За огромни елементи от Северна и Източна Австралия има 80% възможност от по-топли дни.

Задаващото се климатично събитие Ел Ниньо може в допълнение да ускори опасенията за реколтата, като Австралия деликатно следи часовника за момента, който нормално донася изсъхнало време в източната част на страната.

Повечето климатични модели демонстрират, че тропическият Тихи океан ще възобнови стоплянето през идващите седмици. Очаква се равнищата на Ел Ниньо да бъдат достигнати напролет в южното полукълбо.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР