Сушата, изпепеляваща голяма част от Европейския съюз, се очаква да

...
Сушата, изпепеляваща голяма част от Европейския съюз, се очаква да
Коментари Харесай

Сушата в Европа - най-лошата от 500 години

Сушата, изпепеляваща огромна част от Европейския съюз, се чака да бъде най-тежката изживяна от шестнадесети век

Това предизвести старши академик от службата за засушаване на Европейската комисия (ЕК), написа

"В момента... това наподобява е най-лошата " година от 500 години, макар че ще би трябвало да се извърши цялостен разбор със задна дата, сподели Андреа Торети, старши откривател в Съвместния проучвателен съвет на Европейска комисия, който събира данни за Европейската обсерватория за засушаване.

"Не сме анализирали изцяло събитието, само че въз основа на моя опит считам, че това е може би даже по-екстремно, в сравнение с през 2018 година ", сподели той, отговаряйки на въпрос на Sky News по време на брифинг.

"2018 година беше толкоз рискова, че като погледнем обратно към този лист от последните 500 години, не е имало други сходни събития ", заради комбинираното горещо и изсъхнало време, изясни Торети, който разгласява изследване за историческите суши една година след събитието преди четири години.

През 2018 година изключително сухото и горещо време понижи с до 50% добивите на основни култури в Централна и Северна Европа, само че "благоприятните " влажни условия в Южна Европа доведоха до скок на реколтите. Изключително редкият резултат на "люлка " отбрани блока от въздействието на районната суша, като предотврати по-висока волатилност и скокове на цените.

През 2022 година "напротив, по-голямата част от Европа " е изложена на комбинирани горещи талази и изсъхнало време, сподели той, защото сушите оказват въздействие върху производството на храна и сила, питейната вода и дивата природа. "Тази година е в действителност изключителна ", добави той.

Последните данни от Европейската обсерватория за засушаване (EDO) демонстрират, че към 45% от територията на блока е в "предупредителни " условия, втората от трите категории суша, през 10-те дни, до 20 юли.

По-притеснителни са 15%, минала в най-тежкото положение "на паника ", което значи, че освен почвата изсъхва след слаб дъжд, само че и растенията и културите също страдат.

EDO съчетава измервания, направени на земята, сателитни данни и изображения и комплицирано компютърно моделиране, с цел да нарисува картина на това по какъв начин се оправя територията.

Италия е една от най-засегнатите от актуалната продължаваща суша, като разгласи изключително състояние за регионите към река По, която съставлява повече от една трета от селскостопанската продукция на страната.

Франция сътвори спешен екип, с цел да се оправи с най-тежката суша в историята, която остави изсушени села без безвредна питейна вода, а фермерите предизвестиха за дефицит на мляко през зимата.

Големи територии в Румъния, Унгария и Украйна също изсъхват, а изискванията разпалват горски пожари в Испания и Португалия.

Нарастващата липса на вода в резервоари, реки и съхранявана подземен значи, че територията в този момент се нуждае от повече от естествените дъждове, с цел да компенсира, сподели господин Торети.

Очаква се количеството земя със суша да се усили още повече. "Преценихме утежняване на обстановката в по-голямата част от Европа ", сподели Торети.

Сривът на климата прави сушата в Средиземноморието по-сериозна и по-вероятна, макар че не е отговорен за всички суши в международен мащаб.

Причините за сушата са комплицирани, само че изменението на климата визира по два съществени метода. Той концентрира преваляванията в по-кратки и по-интензивни прояви, което ги прави по-трудни за задържане и води до по-горещи температури, които изпаряват повече вода.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР