Суша и необичайно горещо време са увеличили солеността в най-голямата

...
Суша и необичайно горещо време са увеличили солеността в най-голямата
Коментари Харесай

Суша и горещини увеличават солеността в делтата на река По

Суша и извънредно горещо време са нараснали солеността в най-голямата делта в Италия, където могъщата река По се влива в Адриатическо море южно от Венеция, заяви Асошиейтед прес. Това убива оризовите насаждения и мидите, които са основни артикули за един от италианските кулинарни специалитети - оризова паста с миди, предава Българска телеграфна агенция. Поне една трета от мидите от делтата на По са починали. Растенията по поречието на реката повяхват поради водата, която е все по-солена, а второстепенните водоизточници са пресъхнали. Това свива местообитанията на земноводните и птиците в региона.

" Очевидно е, че това е цяла система с екология, изпитваща непрекъснати проблеми ", сподели Джанкарло Мантовани, шеф на ръководството на водния басейн на река По. Екосистемата включва Парк Делтата на По, който ведно с близките региони във Венето оформя резерват, приет от ЮНЕСКО за обект на международното завещание поради биоразнообразието си.

Количеството вода, вливащо се в делтата от По, е рекордно ниско за всички времена - едвам 95 куб.метра предишния месец поради сушата, което е една десета от междинните годишни стойности. Едва от два месеца земеделските стопани могат да употребяват речната вода за напояване.

Ефектът от измененията може да е дългогодишен, защото солената вода навлиза все по-навътре на сушата след като и да било и прониква в подпочвените води.

И въпреки делтите да са зони на продан на прясна и на солена вода, придвижването става от ден на ден еднопосочно - проникването на солена вода на сушата се е нараснало от два километра през 60-те години и 10 километра през 80-те години до стряскащите 38 километра тази година.

" Територията към По е на три метра под морското ниво, затова има непрекъснат напор на солена вода, която отива в порестите скали с подпочвени води ", сподели Мантовани. " Създава се освен аграрни, човешки проблем, само че и проблем за околната среда... Това е съвършената стихия ".

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР