Сусана Джамаладинова, известна под псевдонима Джамала, е украинска певица от

...
Сусана Джамаладинова, известна под псевдонима Джамала, е украинска певица от
Коментари Харесай

Русия издирва украинската победителка на Евровизия 2016 Джамала

Сусана Джамаладинова, известна под псевдонима Джамала, е украинска певица от кримо-татарски генезис. Звездата ѝ изгрява на сцената на „ Евровизия ” преди седем години. През 2016 година тя победи с песента 1944 – отдадена на депортацията на кримските татари и на прабаба ѝ, която губи една от дъщерите си по време на прехода си към Централна Азия.

 

Още след началото на нашествието си в Украйна съветската страна стартира да води тежка осведомителна война. През март 2022-ра година Владимир Путин подписа специфичен закон против разпространението на „ подправена ”, съгласно Кремъл, информация за съветската войска и хода на войната. Предписанието планува до 15 години затвор за всеки, който споделя позиции, разнообразни от тези на Москва.

 

Под ударите на този закон неотдавна попадна и певицата Джамала. В началото на седмицата тя беше оповестена за търсене от Кремъл, предава NOVA.

 

" В момента се намирам в Сидни. Бях тук и преди няколко дни, когато разбрах новината, че съветската страна ме е оповестила за търсене. Спомням си по какъв начин брачният партньор ми ми сподели фотография от медийните изявления. Не съм обезпокоена за себе си. По-скоро се безпокоя за фамилията ми, за моите деца. Подобна информация сигурно е била шокираща. Това, което обясних на околните си е, че още веднъж виждаме по какъв начин работи пропагандната машина на Русия. Съвсем скоро ще се прибера при децата си ", разяснява тя.

 

За нея случилото се е най-яркото доказателство за силата на музиката. " Още един път си пролича, че хората можем да се показваме доста отчетливо посредством изкуството, можем да приказваме истини и да предаваме смислени послания. Отново стана ясно, че моята музика е същинска, почтена, откровена и показва действителността такава, каквато е – на 100 % ", счита тя.

 

Според уеб страницата „ Медиазона ” Русия я упреква в разпространение на подправена информация за съветската войска и хода на войната.

" Всеки един клиент на моя профил в обществените мрежи би могъл да открие единствено потвърдена и тествана информация. Винаги съм пъклен деликатна по отношение на това, което обявявам. Имам и цялостен екип, който стои зад мен и ми оказва помощ с тази виновна задача. Проверявам всеки факт, всяка фотография, всяко видео. С безспорна сигурност ви декларирам, че всяка една информация, която обявявам или препубликувам в обществените си мрежи и която е обвързвана с военния спор в Украйна, е взета от потвърдени и доверени източници. Самата аз даже съм била очевидец на някои от нещата, за които пиша ", разясни Джамала.

 

" Всъщност тази офанзива на Русия против мен датира още от 2016-а година, когато завоювах „ Евровизия ”. Тогава изпях своята ария, озаглавена 1944. Руската пропагандна машина се задвижи, Москва ми беше толкоз ядосана, че пръсна доста пари, пробвайки се да заглуши гласа ми, да ме накара да замълча. Знаете, че песента, с която завоювах състезанието в Стокхолм, беше отдадена на кримските татари, на моето семейство. На депортацията и вредите, които тя е нанесла, орисите и животите, които е разрушила. Конкурсът в действителност е доста магичен, доста специфичен, защото той е основан след Втората международна война, с цел да може Европа още веднъж да се сплоти. Според мен всяка страна може да употребява своя нрав, своите обичай и психика и да ги вложи в ария, с която да се показа на „ Евровизия ”. Тук е моментът да кажа, че боготворя представянето на вашата страна на сцената на състезанието. И не, това не е просто празен комплимент. Наистина мисля, че при всяко свое присъединяване България се показва повече от почтено ", съобщи певицата.

 

Тя има обръщение. " Нека бъдем себе си. Да останем мощни, да поддържаме Украйна. Останете с нас, хора! Борете се дружно с нас до края, до успеха. Ние се борим за верните неща, доверете ми се. Ваша Джамала ", приключи тя.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР