Суперзвездата на снукъра Рони О’Съливан се изкачи на върха на

...
Суперзвездата на снукъра Рони О’Съливан се изкачи на върха на
Коментари Харесай

Неоспоримият крал на снукъра! Ракетата със седма световна титла!

Суперзвездата на снукъра Рони О’Съливан се изкачи на върха на пантеона на джентълменския спорт и по последния индикатор, който постоянно му е убягвал и който е бил употребен против поръчката му за статут на най-голямо великолепие.

Ракетата завоюва седмата си международна купа след дотъкмяване на унищожителна акция в “Крусибъл” и сразяване на Джъд Тръмп с 18:13 във финала. Така най-сетне Гения от Чигуел изравни върха на легендата Стивън Хендри, наричащ се от 1999-а насам безспорен крал на шефилдския спектакъл.

С триумфа си Рони към този момент има всички значими върхове в снукъра и бетонира наличието си на върха на пирамидата, като добави още едно удивително достижение - той е най-възрастният първенец в историята на 46 години!

Освен това О’Съливан надви над индивида, който от дълго време спрягат за негов правоприемник и за знаменосец на така наречен “Ново поколение”.

Асото в колодата имаше преимущество от 13:12 победи в мачовете с Ракетата, а и с 5:3 в най-значимите им борби за титли. Въпреки това втората сесия на финала се оказа пагубна за Тръмп, който изостана с 5:12, а пък Рони построи най-големия в кариерата си задатък преди последния ден в “Крусибъл”.

Шампионът от 2019-а въпреки всичко се постара да върне интригата за заключителната сесия, намалявайки пасива си на 11:14, само че О’Съливан взе 3 от първите 4 разиграни фрейма вечерта. Така на интервала той имаше удобна преднина и се приближи единствено на една партия от изравняването на великия връх на Хендри.

Световното състезание тази година ще остане в историята освен с изумителния седми успех на Рони, само че и с подобряването на върха за направени сенчъри брейкове - 109, един повече от през 2021-ва.



По подигравка на ориста Ракетата не можа да отнеме едно достижение на Хендри, обвързвано със “стотачките” - великият шотландец споделя първото място с 16 направени сенчърита в една акция в “Крусибъл” с Марк Уилямс, който ги реализира тази година, преди да отпадне трагично на полуфинала си от Тръмп. А О’Съливан остана с 15…

Рони също по този начин към този момент има по 7 триумфа в шампионатите от “Тройната корона” - Световното състезание, Шампионата на Обединеното кралство и “Мастърс”, като с 21 трофеи от “Големия шлем” усилва задатъка си по този индикатор по отношение на Хендри, който е с 18, а Стив Дейвис - с 15.

В това отношение Гения от Чигуел е на немислимо разстояние от който и да е настоящ състезател, даже от популярните си сътрудници от “випуск ’92”, тъй като Джон Хигинс е с 9 такива трофея, а Марк Уилямс е със 7. Марк Селби също има 9, само че е мъчно да си допусна по какъв начин някой би заплашил водачеството на Ракетата в тази ранглиста, в случай че Нийл Робъртсън има 6, а Тръмп и Шон Мърфи са с по 3.

Не на последно място Ракетата резервира водачеството си в международната класация след купата в “Крусибъл”, която реализира макар че беше съпровождан в всекидневието си от снимачен екип на “Нетфликс”, подготвящ документален филм за него с тематичното заглавие “147”.

Българският арбитър Десислава Божилова беше маркер на финала, откакто реферира за първи път на полуфинал в Шефилд в кариерата си (Джъд Тръмп - Марк Уилямс).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР