Суперяхтата Axioma на руския олигарх Дмитрий Пумпянский, който достави тръбите

...
Суперяхтата Axioma на руския олигарх Дмитрий Пумпянский, който достави тръбите
Коментари Харесай

Гибралтар продаде запорираната яхтата на олигарха Пумпянский, който достави тръбите за Балкански поток -

Суперяхтата Axioma на съветския олигарх Дмитрий Пумпянский, който достави тръбите за българския газопровод “Балкански поток ”, беше продадена на търг във вторник от съда в Гибралтар. Ройтерс отбелязва, че това е първата сходна продажба на благосъстоятелност на руснак от листата със наказания поради нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Axioma е на стойност 75 млн. $ и беше иззета от гибралтарските управляващи през март, откакто американската банка JP Morgan съобщи, че Дмитрий Пумпянски не е спазил изискванията на заем за 20 млн. $.

Адмиралтейският съд на Гибралтар продаде на търг дългия 72,5 м морски съд посредством скрито наддаване с предложения, които трябваше да бъдат изпратени по електронен път до обяд във вторник, заяви представител на съда. Съдът добави, че са подадени 63 предложения за разглеждане, като се чака решението да бъде взето до 14 дни.

В българския търговски указател Пумпянский е посочен като автентичен притежател на компанията " Комплишънс Дивелъпмънт С.а р.л. – Клон България ".

Защо е в глобите

Пумпянский е ръководител на борда на шефовете на PJSC Pipe Metallurgic Company и президент и член на борда на Group Sinara. В претекстовете на Европейската комисия за прибавянето му в листата със наказания на 9 март тази година се напомня, че на 24 февруари 2022 година, когато съветската войска стартира ракетен обстрел, бомбардира и нахлу в Украйна, Дмитрий Пумпянский дружно с други 36 предприемачи се срещна с президента Владимир Путин и други членове на съветското държавно управление, с цел да обсъдят какви да бъдат съветските дейности против западните наказания. Фактът, че е бил поканен да участва на тази среща, демонстрира, че “той е член на най-близкото обграждане на Владимир Путин и че поддържа или извършва дейности или политики, които подкопават или заплашват териториалната целокупност, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността в Украйна. Също по този начин демонстрира, че той е един от водещите предприемачи, участващи в стопански браншове, осигуряващи забележителен източник на доходи за държавното управление на Русия, което е отговорно за анексирането Крим и дестабилизирането на Украйна ”, стимулират глобите против него от Европейската комисия.

Пумпянский и Балкански поток

В българския търговски указател Пумпянский е посочен като автентичен притежател на " Комплишънс Дивелъпмънт С.а р.л. – Клон България ". Тази компания не просто е снабдител на тръбите за газопровода, наименуван от някогашния министър председател Бойко Борисов “Балкански поток ”, не просто тръбите са създадени от други компании на Пумпянский, само че той е щял да бъде доставчикът, без значение кой ще строи газопровода.



За строителството на тръбопровода беше разгласен търг от държавната компания “Булгартрансгаз ” и за победител беше разгласен саудитският консорциум „ Аркад “. Първоначално обаче „ Булгартрансгаз ” декласира „ Аркад “ и пристъпи към подписване на контракт с консорциума „ Газово развиване и уголемение в България “, който включва италианските компании „ Бонатти С.П.А “, „ Макс Щрайхер С.П.А. “ и „ Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. – Клон България ", която - както отбелязахме - е благосъстоятелност на Дмитрий Пумпянский. Регистрирана е в България при започване на януари 2019 година Първоначално неин представител е съветският жител Aндрей Пархомчук, а след това - Виталий Циганок. Самата компания майка е записана в Люксембург.

След като “Аркад ” апелираха в дълга правосъдна сага, договорът с тях беше подписан през септември 2019 година Голямата част от парите за строителството обаче отпътуваха за съветски компании, които бяха наети за подизпълнители. И измежду печелившите е отново Дмитрий Пумпянский.

" Аркад " авансово са купили тръбите за газопровода за близо 300 млн. лв. от " Комплишънс дивелъпмънт С.а.р.л. ", Според платформата ImportGenius, която употребява данни от митниците, българският клон на „ Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. “ е направил 59 доставки на тръби през пристанище Варна, като всички те са създадени от " ВОЛЖСКИЙ ТРУБНЫЙ ЗАВОД ", който също е благосъстоятелност на близкия до Путин олигарх Дмитрий Пумпянский. Доставки на тръби в България от тези две компании са направени и през 2021 година, което може да значи, че са употребявани и за строителството на газовата връзка с Гърция.

В годишния финансов доклад на " Комплишънс Дивелъпмънт С.а р.л. – Клон България " за 2020 година е записано, че компанията има близо 95 млн. лева загуба за 2019 година и 36,8 млн. лева облага за 2020 година Също по този начин там написа, че последните тръби за газопровода са доставени през 2020 година, само че компанията счита да продължава развива активност в България, както и че е основана особено за строителството на газопровода. 

" Балкански поток " оказа помощ на Путин да заобиколи Украйна

“Балкански поток ” е продължение на газопровода “Турски поток ” и доставя съветски газ до Сърбия. “Турски поток ” замести плана “Южен поток ” след възражения на Европейската комисия за противоречие с общото законодателство. Според него не може едни и същи компании да управляват и добива, и превоза, и доставката на газ. Реално, задачата на Балкански (Южен, Турски) поток е Русия да заобиколи Украйна, през която ставаше износът на съветски газ към Западна Европа. Формулата, по която това стана, без планът да бъде спрян от Европейската комисия, беше оповестена от Бойко Борисов при визитата му при Владимир Путин в Москва през 2018 година Тя е, че това не е съветски газопровод на българска територия, а “газов хъб, който да получава гориво от няколко места и да разпределя доставки за други европейски страни ”. Тогава беше подписана така наречен Пътна карта с " Газпром " за смяна на газовите потоци, която до ден-днешен не може да бъде открита.

Строителството на тръбата с дължина 474 км беше стартирано през 2019 година и бе издигната единствено за към година от последното държавното управление на Борисов. Строителството коства над 3 милиарда лв., които бяха платени от държавния бюджет. България не може да изнася природен газ по тази тръба, тъй като съвсем целият ѝ потенциал от входната до изходната точка е запазен от “Газпром ” до 2039 година Очаква се инвестицията да се възвърне от директни такси, само че съгласно планове на предишното служебно държавно управление, това ще стане след най-малко 15 години. В същото време държавното управление на Борисов се отхвърли от 1 милиард неустойки по годен контракт с " Газпром " за пренос на идващия през Украйна газ. 

Няма данни за запори в България 

В комерсиалния указател няма нанесени данни или вписвания, които да приказват, че българските служби са сложили под запор компанията. Според решенията на Европейска комисия активите на лицата от описите със глобите би трябвало да бъдат замразени. Под активи се схваща стопански запаси и финансови средства. Санкциите работят и по отношение на свързани с тях лица, формирания или органи.

В Търговския указател са забележими и други свързани компании, които са декларирани съгласно условията на Закона за ограниченията против изпиране на пари. “Юридическо лице или друго правно образувание, посредством което непряко се упражнява надзор, е записаната на адрес в столичния квартал “Лозенец ” компания СИНТЕРА ИНВЕСТМЪНТ СИСТЕМ ЕООД. Според личната декларация, свързани компании са и записаната в Кипър РОМЕЛИОР ИНВЕСТМЪНТС ЛИМИТИД ООД, и ТМК Холдингс Са.р.л. ООД записана в Люксембург.

България няма законов механизъм и специфичен закон, по който може да постанова наказания. Пумпянский е в листата със наказания от 9 март тази година, който е продължение на първите наказания против Русия, наложени от Европейски Съюз след анексирането на Крим през 2014 година, които са директно виновни за анексията, към този миг имаха жилища в Созопол, само че управляващите услужливо ги оставиха да прикрият собствеността си.

Как беше иззета и продадена яхтата

Axioma, която разполага с 12 места в шест каюти, плувен басейн, спа център, 3D кино и съоръжение за водни спортове, бе блокирана с помощта на JP Morgan, която е отпуснала 20,5 млн. евро на записаната на Британските Вирджински острови Pyrene Investments Ltd, която е благосъстоятелност на Furdberg Holding Ltd. Собственик на Furdberg е Пумпянский, който е бил поръчител по заема.

Pyrene Investments не е изпълнила изискванията на заема, откакто на 4 март Пумпянски е трансферирал акциите си във Furdberg на трето лице и по-късно е бил глобен, което е блокирало изплащането на заема.

Източници, близки до процеса, обявиха пред Ройтерс, че JP Morgan ще претендира единствено за дължимите 20,5 млн. евро, а разпределянето на всички други доходи от продажбата ще бъде в пълномощията на съда.

Десетки яхти и къщи, свързани с съветски олигарси, бяха иззети от международните държавни управления след нашествието. Британските и американските управляващи обявиха, че ще се опитат да изпратят приходите от продадените активи в Украйна. 

Източник от държавното управление на Гибралтар съобщи пред " Ройтерс ", че парите евентуално ще бъдат замразени. Джеймс Джафа, юрист на английската компания Jaffa & Co, която е профилирана в региона на яхтите и която е представлявала Axioma, преди да бъде иззета, съобщи, че плавателният съд евентуално ще бъде продаден за " доста под " 20 млн. евро.

Въпреки това една сполучлива продажба ще бъде " пример " за други банки, които желаят да възстановят загубите си посредством продажба на търг на отнети парцели и други активи на глобени олигарси.

" Аксиома " ще бъде повратен миг за активите, против които има банково финансиране, тъй като всички останали банки ще схванат, че активът може да бъде продаден и че могат да си върнат част или всички пари ", споделя адв. Джафа пред Ройтерс.

Той обаче акцентира, че активите без финансови искания против тях, които са били иззети от държавните управления единствено заради наказания, ще бъдат по-трудни за продажба.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР