Супервулканът под Националния парк Йелоустоун в Щатите може да изригне

...
Супервулканът под Националния парк Йелоустоун в Щатите може да изригне
Коментари Харесай

Учените със страховита прогноза: Супервулканът под Йелоустоун може да изригне по-рано и да унищожи света

Супервулканът под Националния парк Йелоустоун в Щатите може да изригне по-рано, в сравнение с се предполагаше, и да изтрие живота от планетата. За това предизвестиха откриватели, представени от dnes.bg.

Учени от Държавния университет в Аризона, които са анализирали минерали от мостри фосилизирана почва от най-скорошното голямо изригване преди 630,000 години, са разкрили, че вулканът се е събудил, откакто магма се е вляла в калдерата - образувание, което се получава при сриване на кратера във вътрешността в самия него и е с ширина към 65 километра, написа National Geographic.

Предишното изригване се е случило в съвсем същия времеви интервал - преди 1,3 млн. години, което значи, че Йелоустоун може би се приготвя за нова детонация, която ще е пагубна.

Вулканът може да изригне с повече от 1000 кубически километра скали и пепел - към 2,500 пъти повече от вулкана Сейнт Хелънс през 1980 година в щата Вашингтон, споделят учените от Аризона. Такъв вид изригване най-вероятно ще покрие по-голямата територия на Съединени американски щати с пепел и да вкара Земята във вулканична зима.

А предпоставки за изригването на вулкана има от години. През 2011 година проучване сподели, че земната повърхнина над резервоара с магма изпъква с 25 сантиметра на всеки 7 години. През 2013 година пък се оказа, че въпросният контейнер, който " зарежда " супервулкана, е 2,5 пъти по-голям, в сравнение с се е предполагало, и продължава да се усилва. Към момента количеството се пресмята на към 96 милиарда кубични километра.

Шокиращо е какъв брой малко време би трябвало, с цел да може една вулканична система от относително спокойна да стигне до ръба на изригване, споделя един от учените в Аризона - Хана Шамло, пред New York Times

Самата НАСА признава, че Йелоустоун съставлява по-голяма опасност за живота на Земята от какъвто и да е метеорит. За в този момент те търсят метод по какъв начин да охладят магмата, което ще забави изригването.

Едно от предложенията е да се пробие повърхността му, с цел да изпусне пара, само че това си носи своите опасности - в случай че се пробие прекомерно надълбоко, вентилацията може да провокира избухливо намаляване на налягането и това да провокира изригване.

По-разумната концепция съгласно НАСА е продупчване на 8-километрова дупка в хидротермалната вода изпод и острани камерата с магма. Тези течности, които основават известните топли басейни и гейзери в Йелоустойн, към този момент изпускат към 60 до 70% от топлината на камерата.

В случай на изключително състояние НАСА предлага да се инжектира голямо количество с по-хладна вода, която да извлече още повече повече топлота и да се предотврати стигането на сериозната температура. Такъв план може да коства над 3,5 милиарда $. Парата от водата пък може да се употребява за задвижване на енергийни турбини и да се получи електричество, което да зарежда района десетки хиляди години.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР