Суперкомпютърът в София Тех Парк ще осигури производителност от 6

...
Суперкомпютърът в София Тех Парк ще осигури производителност от 6
Коментари Харесай

Сглобиха 30-тонен суперкомпютър в София Тех Парк


Суперкомпютърът в София Тех Парк ще обезпечи продуктивност от 6 петафлопа
(снимка: Atos)

Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, към този момент е доставен и съединен в „ София Тех Парк ” от екипа на Atos Чехия. Изчислителната машина е най-мощната в Източна Европа и се чака да проработи през юли 2021 година

Суперкомпютърът с тегло 30 тона се базира на архитектура Atos BullSequana XH2000 с с общо 144 384 ядра. Размерът на оперативната памет надминава 300 терабайта, а дисковете за предпазване имат потенциал 2 петабайта. Процесорите се охлаждат посредством топла вода.

Цялата система е подсигурена посредством непрекъсваемо зареждане с мощ 1 MW. Суперкомпютърът е поместен в 12 изчислителни стелажа, като са налични още 2 стелажа с помощна инфраструктура.

Очаква се машината да спомогне за възстановяване на европейските научни проучвания и да насърчи нововъведенията, като даде достъп до инфраструктура за високопроизводителни калкулации (HPC) на консуматори от научноизследователската общественост, индустрията и обществения бранш.
още по тематиката
Суперкомпютърът, конфигуриран в София Тех Парк, ще служи още за развиване и на други области, като биоинформатика, фармация, молекулярна динамичност и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, медицина, биоинженерство, метеорология и битка с изменението на климата.

Машината ще обезпечи на потребителите оптималната продуктивност от 6 петафлопа, което значи, че ще бъде допустимо да се обработват извънредно огромни размери данни в действително време и да се получават резултати още по-бързо, акцентира Ярослав Войтех, началник на HPC & Big Data звеното на Atos в Чехия.

Френската компания Atos беше избранa да достави суперкомпютъра от Съвместното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии () и консорциума „ Петаскейл Суперкомпютър – България ” с сътрудник „ София Тех Парк ” АД.

„ Голямото предизвикателство пред екипа на консорциум „ Петаскейл Суперкомпютър – България ” е построяването и изпълването със наличие на връзката сред няколко страни – академия, промишленост, София Тех Парк и петаскейл компютър. В това отношение споделяме със съществуващите европейски центрове за високопроизводителни калкулации, инициирали сме и срещи с представители на академията и промишлеността ”, показа Петър Статев, ръководител на Надзорния съвет в „ София Тех Парк ” АД.

Вече са постъпили и първите поръчки за решение на прагматични задания от областите химия, медицина и биология. „ Разбира се, гледаме и към бъдещето – беседваме с Atos за прибавяне на опита и платформата на компанията в региона на ”, добави Статев.

Проектът е финансиран от бюджета на България и на EuroHPC JU, като общата инвестиция възлиза на 11,5 милиона евро. Освен в България, суперкомпютър, основан на Atos BullSequana, е определен и за още четири местоположения със суперкомпютърни центрове, част от мрежата на EuroHPC: Италия, Словения, Люксембург и Португалия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР