Суперкомпютърът Deep South извършва 100 милиарда операции в секунда(снимка: Western

...
Суперкомпютърът Deep South извършва 100 милиарда операции в секунда(снимка: Western
Коментари Харесай

Нов суперкомпютър е 2000 пъти по-мощен от човешки мозък


Суперкомпютърът Deep South прави 100 милиарда интервенции в секунда
(снимка: Western Sydney University)

Суперкомпютър, изграждан от австралийски експерти, надминава по изчислителни качества човешкия мозък над 2000 пъти. Deep South е кадърен да прави 228 трилиона интервенции в секунда.

Въпреки непрестанно разрастващите се технологии, човешкият мозък остава с най-голяма изчислителна мощ. Това биологично знамение работи по друг метод, като може да се похвали със скорост от над 100 милиарда интервенции в секунда.

За да преодолеят пропастта, откриватели от Австралия ползват невроморфно пресмятане, въодушевено от структурата на мозъка. Те са основали суперкомпютър, който може да прави 228 трилиона интервенции в секунда.
още по темата
Deep South, разработка на австралийския Международен център за невроморфни системи, е подготвен да влезе в употреба през април 2024 година Твърди се, че този мощен изчислителен комплекс превъзхожда човешкия мозък над 2000 пъти.

Подробностите са нищожни, само че се допуска, че Deep South имитира цялото човешко тяло, а освен мозъка. За разлика от обичайна електроника, той сплотява съхранението на данни и изчисленията, с цел да бъде ефикасен като мозъка.

Блясъкът на човешкия мозък се крие в неговите милиарди взаимосвързани нервни кафези, работещи с минимална консумация на сила, което разрешава трилиони взаимоотношения. Deep South, въпреки и впечатляващ, изисква повече пространство и сила.

Но главната технология, заложена в суперкомпютъра, е обещаваща. Представете си едноседмичен живот на батерията на телефона или суперкомпютърни чипове, миниатюризирани за по-малки устройства. С огромната си изчислителна мощ и усъвършенствана обработка на данни, те могат да революционизират разнообразни области – от болнични животоподдържащи системи до персонализирани AI модели.

Deep South изненадва с непредвидени преимущества. Изучаването на мозъка за основаване на по-интелигентни компютри докара до по-задълбочено схващане на човешкия мозък. Изследователите към този момент могат да проучват мозъчни болести и да следят по какъв начин мозъкът реагира на медикаменти и стареене.

Иновативният Deep South разрешава на учените да учат мозъка като компютър, анализирайки връзката сред нервните кафези, с цел да дефинират първопричината за неврологичните проблеми. Могат даже да пресъздават процеса на образование, като следят по какъв начин суперкомпютърен модел разпределя дилемите.

Докато отключването на всички секрети на мозъка може да наподобява пресилено, капацитетът на Deep South е безспорен. Успехът му може да проправи пътя за основаване на цифров мозък и да отвори вратите за превъзмогване на нелечими заболявания.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР