Суперкомпютър на база Nvidia обещава пробив в обучението на изкуствения

...
Суперкомпютър на база Nvidia обещава пробив в обучението на изкуствения
Коментари Харесай


Суперкомпютър на база Nvidia обещава проб


Суперкомпютър на база Nvidia дава обещание пробив в образованието на изкуствения разсъдък
(снимка: Meta)

Нов суперкомпьютер, предопределен за работа с изкуствен интелект, се обрисува като най-бързият в света. Машината е разработвана от Meta (компанията зад Facebook) от съвсем две години.

В плана AI Research SuperCluster (RSC) вземат участие няколкостотин експерти, в това число от компании като Nvidia, Penguin Computing и Pure Storage, заяви. В момента изследователският екип употребява суперкомпютъра за образование на модели на изкуствен интелект за обработка на натурален език и компютърно зрение.

Целта на учените е да основат обучаеми модели с повече от трилион параметри, като употребяват набори от данни с размер до екзабайти, почти еквивалентни на 36 000 години висококачествено видео.

„ Изживяването, което сътворяваме за метавселената, изисква голяма изчислителна мощ и RSC ще разреши основаване на нови модели на AI, които могат да се учат от трилиони образци, да схващат стотици езици и доста повече ”, споделя Марк Зукърбърг, изпълнителен шеф на Meta.
още по темата
В момента новият суперкомпютър се състои от 760 системи Nvidia DGX A100, които дружно съдържат 6080 ускорителя Nvidia A100. Това прави RSC петият най-бърз суперкомпютър в света. Клъстерите са свързани посредством технология Nvidia Quantum на InfiniBand с честотна лента от 200 Gbps.

До средата на лятото, когато RSC бъде изцяло построен, той ще съдържа към 16 000 графични процесора Nvidia A100, което ще го трансформира в най-бързия AI суперкомпютър в света. Машината ще може да обработва до 16 TB данни в секунда. Meta отхвърли да разкрие местоположението на компютъра и цената на плана.

Изкуственият разсъдък нормално изисква компютър, който прави голям брой нискоточни калкулации по едно и също време. За тази задача графичните процесори са доста подобаващи, защото имат хиляди процесорни ядра, работещи по едно и също време.

Конвенционалните суперкомпютри са усъвършенствани за високопрецизни интервенции, до момента в който AI компютрите работят на доста по-ниски равнища на акуратност, което разрешава доста увеличение на скоростта на пресмятане, без да се засягат крайните резултати.

Суперкомпютърът на Meta се употребява за проучвателен цели и е малко евентуално артикули, основани на него, да се появят през идващите години. Предполага се, че задачата на компанията е да сътвори AI модели, които могат да работят като човешки мозък и даже да обезпечат контекстуално схващане на обстановките. Подобни системи ще могат да работят на стотици езици, да проучват текст, изображения, видеоклипове и да създават принадлежности за разширена действителност.

Технологията ще помогне на Meta да разпознава злонамерено наличие по-лесно и по-точно, а също така ще даде опция на откривателите на компанията да разработят AI модели, които могат да мислят като хора и да оферират богато многоизмерно преживяване в метавселената.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР