Super Mario Bros. е първият филм, създаден по видео игра,

...
Super Mario Bros. е първият филм, създаден по видео игра,
Коментари Харесай

Какво да очакваме от The Last Of Us: Последните оцелели на HBO


Super Mario Bros. е първият филм, основан по видео игра, който излиза през 1993 година 30 години и 40 кино лентата по-късно кино промишлеността към момента търси ентусиазъм от света на игровите конзоли.

Но да пренесеш герои и сюжети от компютъра на дребния (който постоянно е голям) екран очевидно не е по никакъв начин лека задача. Причината: доста от игрите минават за върхови достижения в своя род, само че по този начин и не съумяват да намерят заслужен нов живот в кината. А отговорни са както опростяването на сюжета, по този начин и неприятните кастинг решения, а на моменти и безспорното недоумение на изходния материал.

Идея си нямаме какъв брой време HBO са прекарали в осмисляне на тази утвърдила се от действителността наклонност, само че е реалност, че през ноември 2020 година оповестиха, че приготвят своята версия на The Last Of Us - една от най-награждаваните и сполучливи игри, която излиза през 2013 година и се трансформира освен в касов шлагер със своите 3.4 милиона копия, продадени за три седмици (и над 30 милиона след това), само че и в попкултурен феномен.

Действията в играта The Last Of Us се развиват в пост апокалиптична Америка, опустошена от пандемия, която трансформира инфектираните хора в кръвожадни чудовища. И въпреки сходен сюжет да не е нещо нечувано и невиждано, играта съумява да допре страстите на всеки, който влезе в нейния свят. И тъкмо в това е силата й - в способността да играе с човешките взаимоотношения, загубата, контузията и любовта.

За " The Last Of Us: Последните оживели " HBO притеглят двама добре познати на публиката артисти. И двамата са любимци от Game of Thrones (Оберин Мартел и Лиана Мормонт), и двамата обаче имат малко наличие на екран и умират относително бързо в сериала. Е, тук няма да е по този начин.

И до момента в който в Троновете героите на Педро Паскал (Жената Чудо 1984, Мандалорецът) и Бела Рамзи (Тъмните му материи) нямаха допирна точка, в " The Last Of Us: Последните оживели " е тъкмо противоположното. По стичане на събитията тук той ще е трафикантът, а тя - пратката за снабдяване.

Актьорският им отбор HBO добавя с Мъри Бартлет (Еми за най-хубава поддържаща мъжка роля в " Белия Лотус " ), с Габриел Луна ( " Терминатор: Мрачна Съдба ", " Агентите на ЩИТ " ), с Мелани Лински (Роуз от " Двама мъже и половина " ) и с Джефри Пиърс ( " Касъл Рок " ).

И тук името на последния се набива на очи повече - и то не тъй като останалите не са положителни, в противен случай. Джефри Пиърс обаче има предистория с играта - той озвучава един от основните персонажи в продължението й от 2020 година The Last of Us: Part II. А тази последователност сред игра и сериал напълно не е инцидентна. Всъщност основател на сериала е самият Нийл Друкман, който е един от най-важните хора за играта и е писал сюжета й. За " The Last Of Us: Последните оживели " той дава обещание да се придържа оптимално покрай изходния материал и да не прави и компромис нито с прочувствения му заряд, нито с сензитивните тематики в него.

Каква е цената, която всеки е подготвен да заплати, с цел да избави хората, които обича, по кое време губим човечността си, какво съставлява свободата и по какъв начин сме подготвени да я пазиме... Всички тези въпроси, загатнати още в филмовия откъс на сериала ни се задават и в първия му епизод на фона на екшън, трилър и драма, до момента в който героите се приготвят да се впуснат в неразпознаваемите след апокалипсиса американски градове.

Естествено, първият епизод разкрива ретроспективно каква е повода за колапса на цивилизацията и експлоадирането на ужасяващата пандемия през очите на Джоел (Педро Паскал). След това ни придвижва 20 години напред в един от укрепените милитаризирани градове, в който животът е зависещ на оцеляването, а статуквото е родило незаконната гражданска съпротива Светулките.

Сред този следен безпорядък ориста среща Джоел с младата и своенравна Ели (Бела Рамзи). Джоел има сложната задача да изведе момичето незаконно от града, без да подозира нищо за нейната значимост...

Всеки епизод от приключенията им е сниман от друг режисьор, снимал сполучливи сериали в разнообразни жанрове. Сред тях се открояват Джеръми Уеб ( Umbrella Academy, " Живите Мъртви ", " Легион " ), Питър Хор (It " a Sin, Deardevil), Лиза Джонсън (Dead to Me) и даже номинираната за Оскар през 2021 година за задграничен филм Ясмила Збанич. Очакваме, че посредством разнообразният им метод и опит, сериалът ще бъде задоволително забавен, а сложността на героите му - предадена детайлно и всички съпътстващи действието нюанси.

Комбинацията от завладяващ сюжет, надарен екип зад и пред камерата и прочувствените тематики в " The Lust of Us: Последните Оцелели " към този момент провокираха лавина от утвърждение измежду критиците. Според тях сериалът надвишава жанровите си ограничавания с универсалните тематики за оцеляването, любовта, семейство и проблемите на социума, като остава правилен на традициите на хорър и трилър филмите. Някой от тях даже го дефинираха като най-хубавата екранизация по игра правена в миналото.

Първи епизод на " The Lust of Us: Последните Оцелели " е в HBO Max от 16 януари
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР