Сумите ще се прехвърлят в рамките на 10 секунди от

...
Сумите ще се прехвърлят в рамките на 10 секунди от
Коментари Харесай

БОРИКА обяви проект за незабавни плащания

Сумите ще се трансферират в границите на 10 секунди от сметка в сметка

„ Преминаването към инфраструктура за незабавни заплащания ще изисква съществени вложения от страна на банките, както и регулаторни промени ”, съобщи Мирослав Вичев
(снимка: Иван Вандов / предоставена от БОРИКА)

Започва огромен план за въвеждане на незабавни заплащания у нас, стана ясно на семинар на банковата общественост, проведен от БОРИКА АД. Новата услуга ще разреши трансферира на суми от сметка в сметка в границите на 10 секунди.

Незабавните заплащания съставляват електронни решения за заплащания на дребно, налични 24/7/365, вследствие на които платежната сметка на получателя се кредитира с неотложен или непосредствен до незабавния резултат.

Услугата „ незабавни заплащания ” се предлага в съвсем всички европейски страни. По данни на Европейската централна банка незабавните заплащания в Скандинавските страни са към 40-50% от всички кредитни прехвърляния.

„ Възможността заплащанията от сметка в сметка да се извършват в границите на 10 секунди разрешава с изключение на бързи B2B заплащания, също по този начин и бързи заплащания на POS, т.е. на място при търговеца ”, съобщи Мирослав Вичев, основен изпълнителен шеф на БОРИКА АД. „ По този метод технологията стига до действителния, крайния консуматор и това е една от задачите на плана ”, добави той.

Друго съществено преимущество е прекосяване на заплащанията към SEPA формат и опцията банките в България да употребяват единна инфраструктура за всички разплащания – било то незабавни от сметка в сметка или пакетни.

Проектът „ Instant Payments ” не се отнася за бюджетните заплащания, посочи Ваня Ганева
(снимка: Иван Вандов / предоставена от БОРИКА)

„ Преминаването към инфраструктура за незабавни заплащания обаче ще изисква съществени вложения от страна на банките, както и регулаторни промени и ще бъде сполучливо единствено с напъните на цялата банкова общественост в България ”, акцентира Мирослав Вичев.

Проектът „ Instant Payments ” включва осъществяване на незабавни заплащания в лв. и прекачване на пакетните заплащания по SEPA стандарт и цели реализиране на експедитивност и улеснение. Той обаче не се отнася за бюджетните заплащания, посочи Ваня Ганева, управител „ Незабавни заплащания ” в БОРИКА АД.

Услугата незабавни заплащания от сметка в сметка в лв. ще бъде налична 24/7/365, сумата ще бъде налична до 10 секунди по сметката на получателя, а оптималната сума е до 100 000 лева Пакетните заплащания ще се правят в БИСЕРА6+, като сумата ще е налична до 20-30 минути по сметката на получателя, а оптималният размер също е 100 000 лева

През първото тримесечие на актуалната година следва избор на реализатор по плана за незабавните заплащания, до края на годината се планува старт на пилотен план, а в първото тримесечие на 2021 година се чака стартът на незабавните и пакетните заплащания. До края на второто тримесечие на тази година би трябвало да бъдат конкретизирани и обновени също разпоредбите за работа на БИСЕРА6 и разпоредбите на Национална картова и платежна скица.

„ Реализирането на плана ще даде опция за реализиране на незабавни заплащания през POS терминал посредством QR код, незабавни заплащания към електронен магазин, незабавни заплащания с фактура, незабавни заплащания машина към машина и други ”, разяснява Христо Костов, основен проектант в БОРИКА АД.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР