Сумите, гарантирани по влоговете в банките от Европейското икономическо пространство,

...
Сумите, гарантирани по влоговете в банките от Европейското икономическо пространство,
Коментари Харесай

Прогноза: Гарантираните суми по влоговете в европейските банки няма да се повишат скоро

Сумите, обезпечени по влоговете в банките от Европейското икономическо пространство, скоро няма да се покачат над 100 000 евро. Това сочи оценката на трима белгийски специалисти и преподаватели, представена в локални медии. Този извод се основава на отчет на Европейския банков орган (ЕБО).

Експертите означават, че банковите банкрути тази година са били провокирани от паническо изтегляне на депозити. Според тях повишението на обезпечената сума няма да докара до смяна в държанието на вложителите.

Уточнява се, че ЕБО е ревизирал по искане на Европейската комисия дали паническото изтегляне на влогове може да се избегне, в случай че банките подсигуряват изплащането на спестявания до 150 хиляди евро, до 200 хиляди и даже до един милион евро. Изводът на специалистите е, че настоящата граница от 100 хиляди евро е задоволителна, тъй като покрива сумите по сметките на 96 на 100 от вложителите физически лица. Отбелязва се, че в останалите четири на 100 от сметките се държат половината от всички спестявания в банките. Експертите дават образец с банковите банкрути в Съединени американски щати, при които е било открито, че размерът на обезпечените суми не трансформира държанието на вложителите и те може да прибегнат до бързо закриване на сметки при положение на суматоха.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР