Сумата, която Газпром трябваше да възстанови на България от влизането

...
Сумата, която Газпром трябваше да възстанови на България от влизането
Коментари Харесай

200 милиона лева от Газпром вече са по сметките на Булгаргаз

Сумата, която " Газпром " трябваше да възвърне на България от влизането в действие със задна дата на съглашението за понижаване на цената на газа с 40%  към този момент са по сметките на " Булгаргаз ". Това обаче са надвзетите пари на всеки един индивид, търгувал с " Булгаргаз ", това са пари на нейните клиенти, разяснява пред БНР ръководителят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов, народен представител от ГЕРБ. Той посочи, че става дума за близо 200 милиона лв. с Данък добавена стойност.

Парламентът заседава изключително през днешния ден, с цел да гласоподава измененията в Закона за енергетиката. Окончателните текстове ще регламентират разпоредбите и периодите, по които " Булгаргаз " ще връща сумите по договорите, подписани с клиенти. Промените плануват възобновяване на надвзети за минал интервал суми да стигне до крайните битови консуматори и до бизнеса. Очаква се в границите на месец Комисията за енергийно и водно контролиране да дефинира нови цени на газа и парното със задна дата от 5 август предходната година до 31 март на тази.

" Със законопроекта задължаваме КЕВР всеки един месец, след 5-и август, да излезе с ценовите решения на база настояването на " Булгаргаз ", които е дал на КЕВР ", посочи Николов и добави, че по този начин " Булгаргаз " ще има реперите, съгласно които ще знае на кого какъв брой да връща:

" Първо на контролирани - газаразпределителни сдружения и топлофикации - до 31-ви март 2020-а, второ - на тези, на които като снабдител е доставила гориво за компаниите до 31-ви декември 2019-а година.

Николов уточни, че настояванията на " Булгаргаз " към този момент са импортирани в КЕВР и към този момент са почнали изчисленията какъв брой пари да бъдат върнати на крайните клиенти:

" Всеки един клиент би трябвало да бъде прочут какви пари има да получава от съответното сдружение. След това с първата сметка би трябвало да завърши прихващането на парите. Ако това не е задоволително - с всяка последваща сметка ще се прихваща още, до момента в който завърши съответното компенсиране ", посочи той.

Пари на ръка ще се дават единствено на тези, които са завършили приемането на услугата - примерно към този момент не са клиенти на Топлофикация, само че употребили парно в по-ранен интервал.

По думите му след два месеца към този момент всеки би трябвало да знае каква сума ще му бъде възобновена.

" Много е значимо да не съм задлъжнял след 5-и август 2019-а, тъй като би трябвало да се прекратят производствата, тъй като Топлофикация ми дължи пари. Топлофикация би трябвало да влезе в съглашение със своя клиент и да прекратят правосъдните разногласия, да има взаимно прихващане на отговорности. Няма по какъв начин да завеждам пари против дебитор, откакто и аз му дължа пари ", изясни още Валентин Николов.

Той посочи, че поради отговорностите, които Топлофикация София има към " Булгаргаз ", има два разновидността - или " Булгаргаз " да върне парите на столичната топлофикация, или да ги приспадне от дължимите суми.

" Второто би влошило паричния поток на Топлофикация София, тъй като от една страна няма да получи пари, а би трябвало да връща на клиентите си пари. Второ - тъй като Топлофикация е надвзела на своите клиенти поради топлата зима ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР