Султанът на щата Перак, Назрин Мийзудин Шах, бе назначен за

...
Султанът на щата Перак, Назрин Мийзудин Шах, бе назначен за
Коментари Харесай

В Малайзия си назначиха и.д. крал

Султанът на щата Перак, Назрин Мийзудин Шах, бе назначен за изпълняващ длъжността крал на Малайзия. Това е станало на изключително съвещание на Съвета на ръководещите (наследствени султани), извършена след на Мохамед V да се откаже от престола, оповестява The New Straits Times.

В срещата са взели участие единствено шестима от общо деветимата султани, които са разискали и въпроса за насрочването на дата за изключителни избори за нов крал на страната. По-подробна информация за резултатите от съвещанието не се привежда.

Мохамед V бе определен за монарх през април 2016 година за период от пет години, само че в неделя разгласи изненадващото си решение да се отдръпна от поста – за първи път в историята на Малайзия. Причините за решението му по този начин и не бяха разкрити. В медиите към този момент се появи информация, че то е взето под натиска на Съвета на ръководещите, които не утвърждават брака му с съветската кралица на хубостта Оксана Воеводина.

В актуалната Малайзия, която е конституционна монархия от 1957 година насам, кралят извършва церемониални функционалности и е висш главнокомандващ. Приемането на закони или назначението на всеки министър изисква единодушието му, което монархът дава „ по рекомендация на Народното събрание и правителството“.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР