Сукралозата, известна още като Спленда, е подсладител с нулево съдържание

...
Сукралозата, известна още като Спленда, е подсладител с нулево съдържание
Коментари Харесай

Какво представлява сукралозата? И защо е в храната ни

Сукралозата, известна още като Спленда, е подсладител с нулево наличие на калории . Той е съвсем 600 пъти по-сладък от захарта. Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) за първи път утвърждава използването на сукралоза през 1999 година Оттогава тя е извънредно известна на пазара.

Но за какво към момента се водят задълбочени разногласия за този подсладител? Ето какво би трябвало да знаете.

Ако в миналото сте разглеждали описите на съставките в храната, която консумирате, евентуално в даден миг сте се сблъсквали със сукралоза.

Сукралозата е бял, без аромат, водоразтворим неестествен подсладител, който нормално се употребява в храни и питиета "без захар " и "нулеви калории ". Той е 600 пъти по-сладък от трапезната захар и извънредно постоянен, тъй че храните, направени със сукралоза, остават сладки при необятен диапазон от условия и температури.

Храни без захар, като замразени десерти, консервирани плодове, подправки, салатни дресинги, дъвки, печени произведения и питиета съдържат сукралоза. Използването му като сурогат на трапезната захар го прави известен измежду спазващите диета и тези, които наблюдават приема на захар.

Как се прави сукралозата?

Сукралозата се получава посредством патентован многоетапен развой, който стартира със захар и селективно замества три водород-кислородни групи в захарната молекула с три хлорни атома. Резултатът е извънредно постоянен подсладител, който има усет на захар, само че без калориите на захарта.

Как човешкото тяло обработва сукралозата?
Човешкото тяло не разпознава структурата на сукралозата като елементарна захар, тъй че тя не се съхранява или метаболизира като такава. Вместо това сукралозата се екскретира с изпражненията, непроменена и малко количество се всмуква и бързо се отстрани с урината. Проучванията демонстрират, че сукралозата може да се предава от кърмещи майки в кърмата. Този факт дава съображение да се счита, че сукралозата се задържа в мастната (мастната) тъкан на тялото дълго след нейното обособяване.

Защо има разногласия към това потребна или нездравословна е сукралозата?
Захарта е съставна част, която множеството хора заобикалят по време на диета, тъй че нискокалоричните заместители на захарта естествено звучат като съвършената опция, нали? Но сукралозата, сходно на други изкуствени подсладители, е мощно спорна. FDA е прегледала над 110 изследвания за сигурност на сукралозата и тези изследвания се концентрират върху токсичността, в това число неподходящите резултати върху неврологичната и репродуктивната система.

Нито един от тези неподходящи резултати обаче не е потвърден, тъй че Агенцията по храните и медикаментите (FDA) утвърждава сукралозата за консумация като подсладител с общо предопределение.

Има обаче аргументи за безпокойствие по отношение на потреблението на сукралоза. Някои изследвания настояват, че сукралозата въздейства отрицателно на метаболизма.

Сукралозата може ли да докара до наддаване на тегло?
Подсладителите с нулеви калории са наклонност измежду хората, които съблюдават диета, само че към момента не знаем дали тези нехранителни подсладители в действителност оказват помощ за загубата на тегло. Редица изследвания не откриват връзка сред нискокалоричните подсладители и наддаването на тегло, до момента в който други следят забавно нарастване на мозъчната интензивност, виновна за глада за храна и апетита.

Това нарастване на апетита за храна и глада е резултат от потреблението на питиета, съдържащи сукралоза, спрямо тези, съдържащи естествена захар. Оказва се, че диетичната сода в действителност може да ви накара да наддадете на тегло.

Сукралозата кара ли ви да копнеете за захар?
Твърди се, че захарта провокира пристрастяване, а изкуствените подсладители също. Заместителите на захарта може да доведат до промени в чревните бактерии, които от своя страна пък да доведат до струпване на мазнини.

Изкуствените подсладители като сукралоза, заради сладкия си усет обаче, е допустимо да насърчат желанието за консумация на захарта и да усилят апетита.

Влияе ли потреблението на сукралоза върху кръвната захар?
Твърди се, че сукралозата оказва дребен или никакъв резултат върху равнищата на кръвната захар и на инсулина.Истина ли е това или е легенда? Всичко зависи от обособения човек и от това дали е привикнал да употребява постоянно изкуствени подсладители. В едно изследване при 17 души с тежко затлъстяване, които не употребяват постоянно изкуствени подсладители се открива, че сукралозата усилва равнището на кръвната им захар с 14 %, а равнището на инсулин – с 20%. Проучванията, ориентирани към хора с обикновено тегло, не откриват никакво влияние на сукралозата върху равнището на кръвната захар, нито на инсулина. Тези изследвания обаче са осъществени върху хора, които постоянно употребяват сукралоза.

От тези изследвания може да се направи заключението, че в случай че не консумирате постоянно сукралоза, при банкет може да почувствате леки промени в равнищата на кръвната захар и на инсулина. От друга страна, в случай че консумирате постоянно сукралоза, тези промени изчезват с течение на времето. Необходимо е обаче да се придържате към целесъобразния ѝ дневен банкет.

Кои артикули съдържат сукралоза?
Сукралоза се съдържа в доста опаковани артикули по рафтовете на магазините:
Диетични газирани напиткиДъвкиЖелатин без захарДресинги за салатиАлтернативи на кленов сиропАроматизирани кафе сиропиБарбекю сосовеКонфитюри и плодови пасти без захарПечени изделияБонбони без захарЗамразени десертиПодправките с етикет "без захар " или "нискокалорични " най-често съдържат сукралоза

Възможни странични резултати на сукралозата
За да почувствате отрицателните резултати на сукралозата върху своя организъм, би трябвало да я консумирате в огромно количество за дълъг интервал от време. Ако приемате сукралоза всеки ден, с течение на времето вероятно можете да изпитате някои странични резултати от нейната консумация.

Както споменахме нагоре, сукралозата се получава посредством прибавяне на хлор към елементарната захар. Поради тази смяна в молекулите, сукралозата минава през стомашно-чревния тракт без да се всмуква. По този метод сукралозата, както и други изкуствени подсладители, може да аргументи отичане на корема, газове и диария. При консумация в огромни количества сукралозата може да има мощно слабително деяние.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР