Сухопътните войски на България отбелязват днес 137-ата годишнина от Сръбско-българската

...
Сухопътните войски на България отбелязват днес 137-ата годишнина от Сръбско-българската
Коментари Харесай

Сухопътните войски на България честват днес своя боен празник

Сухопътните войски на България означават през днешния ден 137-ата годишнина от Сръбско-българската война и празнуват своя военен празник. Началото на решителното стълкновение при Сливница на 19 ноември 1885 година е повратният миг в обособяването и одобряването на Сухопътните войски. Това е първата им огромна победа след тяхното възобновление. Затова с решение на Министерския съвет от 1992 година и заповед на министъра на защитата от същата година този ден е избран за празник на войските, разясниха от Сухопътните войски за Българска телеграфна агенция.

„ Всяка борба от тази война може да бъде избрана за военен празник на Сухопътните войски. В тази война новосформираните Сухопътни войски почтено опазиха младата Българска страна ", съобщи в четвъртък генерал-майор Михаил Попов по време на речта си на тържественото заседание във връзка бойния празник на Сухопътните войски и 137-ата годишнина от Сръбско-българската война. Церемонията се организира във Военната академия " Г. С. Раковски ".

Предисторията на Сухопътните войски стартира през лятото на 1877 година в Кишинев, където се образува Българското опълчение в състава на Руската войска за присъединяване в Руско-турската Освободителна война. След войната Опълчението се трансформира в Българска земска армия. На 13 юли 1878 година, в сходство с решенията на Берлинския контракт, в Княжество България се образува Българска армия, а в Източна Румелия - Източнорумелийска милиция, обясниха от Сухопътните войски. Армията ни е напълно сухопътна до август 1879 година, когато се слагат основите и на Военния флот.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР