Сухият език, заедно с цялата лигавица на устната кухина, са

...
Сухият език, заедно с цялата лигавица на устната кухина, са
Коментари Харесай

8 стъпки как да предотвратим лошия дъх

Сухият език, дружно с цялата лигавица на устната празнина, са водеща причина за неприятния мирис, означаван с медицинския термин халитоза. Хроничната сухота в устата заради понижено обособяване на слюнка се назовава ксеростомия. Ако страдате от това положение, доста евентуално е в устата ви да се сътвори анаеробна среда, която подтиква развиването на сяра-продуциращи бактерии (на които се дължи и неприятният мирис и усет в устата). От уеб страницата Здраве.бг дават няколко ефикасни метода, които можете да приложите независимо вкъщи, с които да разрешите този противен проблем.

Стъпка 1

Пийте най-малко 8 чаши вода дневно (около литър и половина), с цел да поддържате тялото си добре хидратирано и устата си постоянно влажна. Това евентуално е първата най-ефективната мярка в битката със сухата уста и неприятния мирис.

Стъпка 2

Дръжте постоянно на разположение твърди бонбони без захар. Смученето им подтиква сетивата и производството на слюнка. Дъвките без захар са също добра опция.

Стъпка 3

Поддържайте добра орална хигиена – мийте зъбите си и езика с антибактериална паста за зъби след всяко хранене, използвайте конец за зъби най-малко един път на ден и промивайте устната си празнина с вода за уста, несъдържаща алкохол. Ходете на профилактични прегледи при стоматолог най-малко един път на 6 месеца.

Стъпка 4

Ако въпреки всичко неприятният мирис е налице, купете си дъвка или дражета със мощен мирис – да вземем за пример мента или магнолия. Те са изключително подобаващи и тъй като имат мощен бактерициден резултат, който се демонстрира в границите на няколко минути.

Стъпка 5

Семената от копър също са дейно оръжие против сухата уста и халитозата. Те могат да бъдат употребявани като чай – чудесна напитка за хидратиране и ободряване на устата.

Стъпка 6

Избягвайте да ядете ястия със мощна миризма, които могат да причинят неприятен мирис. Много пъти повода за неприятния мирис е напълно елементарна – храни като чесън, лук, някои подправки с присъща миризма, подправените меса.

Стъпка 7

Яжте постоянно свежи зеленчуци и плодове, които са естествени „ чистачи ” на зъбите от плака и късчета храна. Ябълки, целина, моркови, чушки – те са потребни освен за сърцето, само че и за зъбите. Освен това подтикват отделянето на слюнка.

Стъпка 8

Посетете незабавно ортодонт, в случай че имате подозрения, че неприятният мирис се дължи на медицински проблем.

И още:

Пробвайте домашно приготвена паста за битка с неприятния мирис, като разбъркате сода за самун и сол в отношение 3:1. След това потопете четката си в сместа и преминете към нормалното триене на зъбите. Сменяйте четката си за зъби на всеки 3-4 месеца, с цел да постигнете оптимални резултати.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР